DRUGAČIJI LJUBIMAC

Budućnost je stigla: Nakon psa, na tržištu se pojavio i robot u obliku mačke

Cijena mu je 1800 kuna, a dolazi u komadima koje budući vlasnik mora sam sastaviti
 Petoi/Ferrari/Profimedia/Petoi/Ferrari/Profimedia

Da će u budućnosti roboti pomagati ljudskoj rasi više nego sad, sasvim je jasno. Kako sada stvari stoje, vrlo brzo mogli bi nam biti kućne pomoćnice, čistači doma, kuhari i ugodno društvo s kojim ćemo moći ćaskati. Ne čudi da se ide korak dalje, pa se razvijaju i roboti ljubimci. Šteta samo što se njihovi tvorci (barem zasad) ne trude više oko izgleda - ako već žele da nam roboti zamijene krznene prijatelje, mogli bi učiniti da izgledaju što sličnije stvarnima.

Sony je pustio u prodaju svojeg robota Aiboa još 2018. godine, a potom je godinu dana nakon i američka tvrtka Petoi u počela prodavati svoju robotsku mačku. Iste godine kad se Aibo mogao naručiti, iz Petoia su u online kampanji skupljali sredstva za svog robota, a potom su ga ponudili na tržištu. Prodaja je išla pomalo sramežljivo, no ove je godine broj kupaca naglo porastao i o njemu se počelo pričati diljem svijeta.

Mački robotu je ime Nybble i može sjesti, rastegnuti se, spavati, balansirati, raditi svojevrsne sklekove i reći ‘bok‘, odnosno, ‘hello‘. Namijenjena je, kako iz te kompanije kažu, onima koji ne mogu imati ljubimca, ali im treba netko tko će ih razvedriti. Zbog toga je tu mašina koja ima 11 motora, vlastiti procesor i software koji se zove OpenCat.

Robot mačka košta 1800 kuna, a dolazi u komadima koje budući vlasnik mora sam sastaviti. To ne traje, kaže proizvođač, duže od četiri sata. Nakon toga druženje može početi. Prednost ovakvog ljubimca je činjenica da je trošak održavanja minimalan, a robot živi onoliko koliko čovjek želi. Nedostaci? Sve ostalo.

Za početak, ne bismo je rado pomazili.

image
Petoi/Ferrari/Profimedia/Petoi/Ferrari/Profimedia
image
Petoi/Ferrari/Profimedia/Petoi/Ferrari/Profimedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:51