ANKETA

Čak 85 posto Britanaca želi hitnu zabranu industrijskog uzgoja životinja

Pokazuju tu podaci istraživanja kojeg je provela humanitarna ogranizacija Viva! na uzorku od 2000 ljudi
 Ilustracija, Damir Krajac/Cropix

.Oko 85 posto stanovnika/ca Velike Britanije želi 'hitnu' zabranu industrijskog uzgoja zbog straha od pandemije, pokazuje nova anketa koju je provela humanitarna organizacija Viva! na 2000 odraslih osoba, piše plantbasednews.org.

ZOONOTSKE ZARAZNE BOLESTI

Također, 31 posto planira 'smanjiti konzumaciju mesa ili prijeći na veganstvo u 2021. zbog zabrinutosti usred pandemije virusa COVID-19'.

To se podudara s podacima organizacije Viva! koje kažu: „Danas tri od četiri nove infektivne bolesti ili one u nastajanju dolaze od životinja – većinom iz industrijskog uzgoja i trgovine divljim životinjama.“

UVJETI ZA ZARAZE

Stručnjaci iz Europske agencije za sigurnost hrane kažu da 'životinje uzgajane u visoko stresnim okolinama poput industrijskih farmi sklonije su virusnim infencijama'.

Iz Viva! dodaju da se oko dvije trećine farmskih životinja (oko 50 milijuna) godišnje uzgaja na industrijskim farmama diljem svijeta.

„Znanstvene radne skupine za ptičju gripu i divlje ptice tvrde da je proboj visoko patogene ptičje gripe u pravilu uvijek povezan s farmskim uzgojem peradi.“

Uistinu, prošli je mjesec Defra potvrdila slučaj visoko patogenog soja H5N1 ptičje gripe u Ujedinjenom Kraljevstvu.

'RUSKI RULET'

U izjavi poslanoj Plant Based News, direktorica Viva!-e Juliet Gellatley kaže: „Stručnjaci se slažu da je industrijski uzgoj jedan on vodećih uzroka mutacije i širenja ubojitih virusa između životinja i ljudi. Britanska vlada igra se ruskog ruleta sa životima milijuna Britanki i Britanaca nastavljajući dozvoljavati farmerima da drže životinje natrpane u odvratnim uvjetima.

Danas je britanska javnost progovorila. Vrijeme je da se industrijski uzgoj okonča, prije nego on okonča nas.“

‚NE MOŽE BITI JASNIJE‘

Seniorka zdravstvenog istraživanja, Dr. Justine Butler kaže: „Diljem Ujedinjenog Kraljevstva vidimo slučajeve ptičje gripe i na industrijskim farmama i među kokoškama iz dvorišta. Znanstveni dokazi ne mogu biti jasniji. Intenzivnim uzgojem životinja riskira se povećana mutacija i rast opasnih virusa.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:20