MACA IZ PAKLA

‘Četiri obitelji su je vratile, antisocijalna je, gosti nam nisu htjeli dolaziti dok nije zaključana‘

Mrzovoljnu osmogodišnju domaću mačku njegov je posljednji vlasnik opisao kao ‘antisocijalnog‘ i ‘pravog dr. Jekylla i gospodina Hydea‘
Mačka Chester
 Facebook

S obzirom da su ga čak četiri različite obitelji u posljednjih sedam godina vratile u sklonište za životinje, 'demonski' Chester možda je najmanje voljena mačka u Australiji. Ipak, radnici skloništa i dalje su odlučni u namjeri da mu pronađu dom za Božić, piše Guardian.

Mrzovoljnu osmogodišnju domaću mačku njegov je posljednji vlasnik opisao kao 'antisocijalnog' i 'pravog dr. Jekylla i gospodina Hydea'. Kad ga je vratio, bivši vlasnik je napisao da, iako je Chester bio 'sjajan s kokošima' i 'tolerantan prema psima', također 'napadao našu staru mačku i susjede'. Također, kazao je da neki posjetitelji nisu željeli ući u kuću ako mačka nije bila zaključana.

No, članovi tima tog skloništa kažu da im je Chester jedan od najdražih stanara.

Chester je prvi put došao u sklonište za životinje južne Australije 2013. godine, kao mlad i simpatičan jednogodišnjak.

'Bio je lutalica iz Port Lincolna, pa ne znamo kakva je bila njegova priča u toj fazi', rekla je glasnogovornica skloništa, Carolyn Jones.

'Imao je urez na uhu pa je možda živio pomalo grubo na ulici prije nego što je došao k nama, ali znao je što voli, a što ne, bio je izuzetno privržen i prišao bi vam i malo vas udario glavom.'

Jones kaže da Chesteru nije bilo teško pronaći prvi dom, ali na opće iznenađenje to 'nije predugo potrajalo'.

Chester je u svom sljedećem domu boravio šest godina, ali njegov je vlasnik bio prisiljen vratiti ga kad je otišao u dom za starije i nemoćne. Taj ga je vlasnik volio unatoč njegovoj navici da nježno 'grize kad god želi pažnju'.

Treća obitelj izdržala je s njim samo dva tjedna i polako se ta šarmantna mačka pretvorila u mrzovoljnu životinju.

'Posljednja vijest bila je posebno iznenađujuća. Bio je s jednom gospođom i obitelji koja je imala puno iskustva s mačkama, no on im je bio noćna mora. Bilo im je teško primati goste, a situacija je bila neugodna i za njihovu staru mačku', rekla je Jones.

'Mislila je da će to uspjeti, ali nažalost nije.'

Oni u skloništu koji ga pokušaju maziti, nailaze na mijaukanje i ugrize, a stekao je reputaciju 'lošeg momka' zbog maltretiranja drugih mačaka. Unatoč svom hirovitom karakteru, Chester je uspio osvojiti zaposlenike skloništa.

Jedna od njih, Jenny Sherring, rekla je da je Chester dražesna životinja, samo treba znati kako se nositi s njim.

'Opalit će vas šapom, ali obično vam samo na taj način kaže da mu je dosta', rekla je.

'Imao je četiri vlasnika, zbog čega mislim da je njegova razina strpljenja trenutno na najnižoj razini. Ali ako možete naučiti čitati znakove i ako znate kad mu je dosta, nadam se da ćemo pronaći pravi dom za njega. Stvar je samo u strpljenju.'

Sherring želi potencijalnim novim vlasnicima istaknuti Chesterove dobre osobine.

'Jako je brbljav, vidi ljude, prilazi im i odmah im nešto govori. Može biti stvarno privržen i želi sjediti u vašem krilu, no kad mu je dosta, jednostavno će vas ostaviti na miru', rekla je.

Skloništa su preplavljena mačićima u ovo doba godine, a Chester je jedna od 20-ak odraslih mačaka koje još uvijek traže dom u skloništu Lonsdale ovog Božića. No Jones je rekla da žele biti sigurni da se životinje ne donose na poklon, osim ako svi u kući nisu sigurni da žele novog kućnog ljubimca.

'Božić može biti stvarno dobro vrijeme za dovođenje kućnog ljubimca u obitelj ili u kućanstvo jer je puno ljudi na praznicima. Ali ono što mi uvijek ističemo je da kućni ljubimci nikada ne bi smjeli biti iznenađenje. Oni nisu neživi predmeti, to su živa bića, pa kad nabavite životinju, cijelo kućanstvo mora razumjeti što ta životinja treba i kako se o njoj brinuti', rekla je.

'Televizijske reklame u kojima je štene u kutiji ispod božićnog drvca nas apsolutno užasavaju. Tako se ne odnosiš prema bilo kojem živom biću.'

Iako Jones kaže da je navala na vraćanje životinje nakon božićnih blagdana sada nešto manja, impulzivna kupnja životinja još uvijek može dovesti do ozbiljnih problema.

'To može biti vrlo loše za tu životinju. Znate da ovdje imamo životinje koje su živjele izgladnjele u dvorištima, ili bile vezane bez vode na neki vrući dan ili još gore, uginule su u tim dvorištima.'

No Jones kaže da bi neki vlasnik koji zna kako postupati s mačkama, mogao Chesteru pružiti ugodan i siguran dom.

'Neka vas ne smetu ti slatki mali mačići, dođite po jednu od naših lijepih starijih mačaka. Nadamo se da će Chester, sad kad se njegovo lijepo lice pojavilo u svim medijima, pronaći pravi dom', rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:25