RADOSTAN TRENUTAK

Četvero oporavljenih bjeloglavih supova pušteno je i vraćeno u prirodu

Četiri mlade ptice pronađene su iscrpljene podno gnijezdećih obalnih litica Cresa i Plavnika ili su spašene od utapanja izravno iz mora

Bjeloglavi sup (ilustrativna fotografija)

 Nera Simic/Cropix

Četvero oporavljenih bjeloglavih supova - Palina, Coline, Lima i Anton pušteno je i vraćeno u prirodu potkraj prošlog tjedna iz oporavilišta za bjeloglave supove u Belom na otoku Cresu, izvijestili su u utorak iz Javne ustanove „Priroda".

Četiri mlade ptice pronađene su iscrpljene podno gnijezdećih obalnih litica Cresa i Plavnika ili su spašene od utapanja izravno iz mora. Utapanje je jedan od najčešćih uzroka mortaliteta kod kvarnerskih supova.

Ravnatelj Javne ustanove "Priroda" Marko Modrić izjavio je u povodu puštanja supova da je u radu oporavilišta posebno radostan trenutak kada se ta divlja vrsta vraća prirodi, dobivajući još jednu priliku za novi početak.

Kada postoji i mogućnost aktivnog praćenja jedinke na slobodi, kako bi zaista dobili potvrdu je li se dobro snašla, zadovoljstvo je veće, kazao je.

Četiri puštena bjeloglava supa opremljena su malim GPS odašiljačima, koji stručnjacima omogućuju daljnje praćenje ptica u prirodi.

Prethodili su zdravstveni pregledi ptica, analiza krvne slike koju je proveo Veterinarski fakultet i veterinarski pregled ptica stručnjaka iz zagrebačkog ZOO-a.

Uoči puštanja ptica, oporavilište u Belom bilo je domaćin radionici koju su vodili stručnjaci Vulture Conservation Foundation (VCF), gdje su se djelatnici Udruge BIOM i Javne ustanove „Priroda“ educirali kako prirediti GPS odašiljače za postavljanje na bjeloglavog supa novom metodom.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj, odnosno na Kvarneru, oko 125 parova supova.

Kako bi ih se očuvalo i unaprijedilo stanje njihove populacije u Hrvatskoj, ove godine počeo je petogodišnji projekt LIFE SUPport.

Partneri su Udruga BIOM, Javna ustanova “Priroda”, Poljoprivredna zadruga “Otok Krk”, HEP-Operator distribucijskog sustava i Vulture Conservation Foundation.

Pridruženi partner u provedbi dijela projektnih aktivnosti je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, koja osigurava dio sredstava za skrb nad supovima dok borave u oporavilištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:08