SJAJNA VIJEST

Čileanski zoološki vrt slavi rođenje kritično ugroženog somalijskog divljeg magarca

Populacija se dramatično smanjila zbog gubitka staništa i lova u prehrambene ili medicinske svrhe

Image: 102500896, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: FRANCK CAMHI/Alamy/Profimedia

 Franck Camhi/Alamy/Profimedia/Franck Camhi/alamy/profimedia

Rijetko somalsko ždrijebe divljeg magarca rođeno je u čileanskom zoološkom vrtu, potaknuvši nadu za spas kritično ugrožene vrste s manje od 200 jedinki u čitavom svijetu.

Zoološki vrt Buin u južnom predgrađu Santiaga sudjeluje u međunarodnim naporima da se pomogne obnovi populacije somalijskih divljih magaraca koje je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) klasificirala kao kritično ugrožene.

"Stvarno smo sretni što možemo priopćiti ovu vijest u tako teškim vremenima za očuvanje toliko vrsta", rekao je Ignacio Idalsoaga, direktor zoološkog vrta Buin, dodajući da je ždrijebe predstavljeno u četvrtak peti primjerak u zoološkom vrtu.

"To je sjajna vijest za očuvanje divljeg magarca koji nestaje sa zemlje i imamo kapacitet da ga reproduciramo ovdje, na rubu svijeta, u Čileu", rekao je Idalsoaga.

Preostala populacija somalijskog divljeg magarca, prema IUCN-u, ostala je u Eritreji i Etiopiji, a najveća zabilježena subpopulacija ima samo 17 jedinki. Populacija je pala za 95 posto u posljednjih 35 godina u Etiopiji, a nije poznato je li ih uopće ostalo u Somaliji.

Populacija se dramatično smanjila zbog gubitka staništa i lova u prehrambene ili medicinske svrhe.

U čileanskom zoološkom vrtu rođena su dva ždrijebeta somalijskog divljeg magarca 2021. godine, Lucrecia i Ita. Novo ždrijebe, koje je staro samo nekoliko tjedana, još nema ime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:35