SPLIT

Čitatelji: Našli smo 28 centimetara dugačku perisku, bila je živa. Stručnjak:Bravo!

Ta vrsta školjki u hrvatskom Jadranu imaju status strogo zaštićene vrste, pa svi znaju posljedice njihova eventualnog izlova
Ilustracija
 Denis Jerković

more.slobodnadalmacija.hr

- Znam da je velika potraga za periskama u zadnje vrijeme, pa evo i nas s jednim prilogom koji možda može pomoći. Periska je izvučena u Bračkom kanalu ispred Brela s otprilike 60 metara dubine jer se zaplela u mrežu. Na brodu smo provjerili i ustanovili da je dugačka 28 cm i živa, fotografirali je i odmah je vratili u more. Toliko od nas - poslali su čitatelji portalu More svoju dogododovštinu.

Odgovorio im je Alen Soldo iz Centra za studije mora Sveučilišta u Splitu.

- Odmah na početku moram vas pohvaliti na inicijativi, jer upravo se to i očekuje od onih koji stalno borave na moru, da nam dostave što više informacija koje se tiču različitih aspekata morskog ekosustava s ciljem zajedničkog djelovanja na njegovoj zaštiti.

Što se tiče periski, svima je izgleda dobro poznato što je zadesilo plemenitu perisku, odnosno bolest čiji uzročnik (ili uzročnici) još nisu točno poznati, a koji su uzrokovali gotovo pa potpuni nestanak plemenite periske, ne samo u Jadranu, nego i u cijelom Mediteranu.

Stoga je veoma važno da znamo bilo koju informaciju koja se tiče periski, posebice onu koja se tiče lokacije gdje još ima živih primjeraka, što bi pomoglo da se shvati što zapravo negativno djeluje na tog našeg najvećeg školjkaša.

Ipak, u ovom slučaju ne radi se o plemenitoj perisci, čiji je latinski naziv Pinna nobilis, nego o njezinoj srodnici, dubinskoj perisci latinskog naziva Atrina fragilis. Na svu sreću, izgleda da bolest koja je poharala plemenitu perisku ne djeluje, barem koliko zasad znamo, na dubinsku perisku, jer nisu zabilježeni mrtvi primjerci te vrste.

Inače, kao što joj samo ime govori, dubinska periska razlikuje se od plemenite po tome što živi u dubljim područjima, ispod 25 metara, a u Jadranu je zabilježena i na 256 metara dubine. Stoga je već i sama informacija o dubini s koje je izvučena ukazivala na to da se ne radi o plemenitoj, nego o dubinskoj perisci.

Iako može biti i tamnije smeđe boje, najčešće je svijetložute do zlatne boje. Naraste do 48 cm u dužinu i doživi 12 godina starosti.

U svakom slučaju, dobro je što ste je brzo vratili u more, a za one koji se nešto predomišljaju naglasimo da sve vrste periski u hrvatskom Jadranu imaju status strogo zaštićene vrste, pa pretpostavljam da svi znaju posljedice njihova eventualnog izlova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:18