Alcedo atthis

Članovi ornitološkog društva snimili prekrasnog gosta, poznatog po kopanju tunela

Ona je u tom području često tijekom godine: Zimovalica je, preletnica i gnjezdarica doline
 Bariša Ilić

Članovi ornitološkog društva Brkata sjenica u dolini Neretve snimili su simpatičnog vodomara (Alcedo atthis). Fotografije ove dražesne ptice podijelili su sa svojim pratiteljima na Facebooku, a odlučili su ih i informirati o ovoj gošći.

- Ona je zimovalica, preletnica i gnjezdarica doline Neretve. Nažalost, ima je sve manje zbog nedostatka staništa. Gnijezdo gradi na kraju tunela koji je dug do 80 centimetara, a kopa ga vodoravno u zemljanim obalama kojih je sve manje jer zarastaju, a i kultiviranjem se gubi stanište za ovu prelijepu pticu.

Vodomar se hrani ribom i račićima koje lovi u vodi obrušavajući se za plijenom. Plijen vreba s povišenog mjesta iznad vode ili treperi iznad vode prije obrušavanja na uočeni plijen - objavili su.

Ova se ptica hrani ribama, kukcima, račićima i punoglavcima. Zanimljivo je da ženka na svijet donosi od šest do osam jaja, a svaki dan izlegne po jedne. Kad je i zadnje smješteno u gnijezdo, na njemu idućih mjesec dana sjede oba partnera. Uobičajeno je da imaju dva legla godišnje, no nekada to mogu biti i tri. Premda mužjak obično ima samo jednu partnericu, nekada se može dogoditi da ima istovremeno dvije.

image
Bariša Ilić
image
Bariša Ilić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:37