HVATAČI U AKCIJI

Crna liska zalutala između zgrada i nije znala izaći, susjedi zvali u pomoć

Staništa ove vodene ptice kokošice su jezera, močvare i rijeke Europe, Azije, sjeverne Afrike, Australije i Novog Zelanda

Crna liska

 Dumovec

Simpatična crna liska u nedjeljno je popodne sletjela između dviju zgrada na zagrebačkom Trnju i nije znala sama izaći iz tog prostora. Stanari su vidjeli uznemirenu pticu pa su pozvali hvatače iz Dumovca u pomoć. Oni su vrlo brzo došli, ulovili je i odveli na pregled. Nisu znali je li s njom sve u redu, a dok to provjere nisu je htjeli pustiti.

No, čim je veterinar dao zeleno svjetlo, odmah su krenuli u akciju. Premjestili su je u transporter i odnijeli na Jarun, gdje su otvorili vrata kutije. Ona je, osjetivši blizinu vode, zavidnom brzinom jurnula prema jezeru.

Staništa ove vodene ptice kokošice su jezera, močvare i rijeke Europe, Azije, sjeverne Afrike, Australije i Novog Zelanda. Kad se radi o hrani, nije pretjerano izbirljiva - dobri su joj i kukci, ali i razno vodeno bilje. Često je se može vidjeti kako žvače i pliva, jer se hrani isključivo na površini vode. Da bi došla do hrane može roniti, ali pod vodom može biti do 15 sekundi, zbog čega ne roni duboko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:35