Wunderpus photogenicus

Čudesno biće s dna mora: ‘Izgleda kao stvorenje iz Rata svjetova!‘

Nevjerojatna je njena sposobnost oponašanja drugih stvorenja, a to radi da bi se obranila od predatora

Wunderpus photogenicus

 Screenshot Facebook

Zaposlenici ronilačkog kluba Big Blue Diving Koh Tao na Facebooku su objavili svoju snimku s dna mora. Zabilježili su kretanje hobotnice wunderpus.

- Ova se hobotnica kreće kroz ugore i izgleda kao nešto iz Rata svjetova - napisali su ispod objave.

Zaista, wunderpus hobotnica je neobično stvorenje. Iako su im mrlje po tijelu otprilike iste, svaka hobotnica ima unikatan raspored i gustoću. Njihova je koža ono što je nama otisak prsta. Ipak, ne posve - dok se naš otisak ne mijenja, njihova koža je drugačija kako stare.

Nisu pretjerano društvene, pa se zbog toga o njima puno toga ni ne zna. No, poznato je kako često imitiraju druge životinje, recimo, ribu lava (lionfish). Navodno su u tome prilično uspješne. Još su bolje kada treba oponašati prugasta pomorčicu (banded sea krait) - tada zakopaju šest krakova i ostavljaju dva, pa glume pomorčicu. Rade to kako bi odbili potencijalne predatore, jer su obje te vrste otrovne.

Još je nešto važno spomenuti: stalno su gladne i neprestano nešto moraju jesti. Na meniju su im rakovi i ribe. Kad su u opasnosti, mogu ostati bez kraka, kojeg sami odbace, ali on im ponovno naraste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:33