NIJE BEZAZLENO

Čuvalica je primjetila upaljen zub i odmah odvela mačka kod veterinara. Završio je na operaciji

Čupavac je sediran, zub mu je izvađen, a ostali su očišćeni od kamenca. Širenje infekcije je zaustavljeno
 Marko Miscevic/Cropix

Šepsi, ili kako njegovi doma zovu Mačak, u svoju sadašnju obitelj je došao na čuvanje 2014. godine i odmah su znali da će mu zube morati vaditi i prije nego postane star. Tako im je to rečeno čim je došao k njima, jer im je objašnjeno njegovo zdravstveno stanje i ozljede. Dugo je vremena sve bilo u redu. Zapravo, njegovo se ponašanje u zadnje vrijeme nije nimalo promijenilo - nije pokazivao da ga nešto boli. Jeo je normalno, žvakao svoj dehidrat, krao drugim mačkama njihovu hranu iz zdjelica... Ni po čemu se nije moglo primijetiti da nešto ne valja.

A onda, sasvim slučajno, njegova privremena udomiteljica Iva je pogledala u njega dok je zijevao. Odmah je primijetila upaljeni zub. Znajući njegovu povijesti, hitno je s njim otišla u Veterinarsku praksu Miki-vet. Njihov veterinar Milan Milković liječio ga je dok je bio mače - Mačak se uvukao u motor automobila, remen ga je smotao i napravio mu jezive ozljede, zbog kojih je jedva ostao živ. Upravo kako bi mu napravila što manji stres, jer se nadala da će se sjetiti zadnjeg veterinara kojeg je vidio, Iva ga je odvela baš kod Milkovića.

image
Marko Miscevic/Cropix

Mačak se kod njega u prvi mah izbezumio - dugo nije bio kod veterinara, jer je zaista zdrav, a osim toga, ovog liječnika nije vidio punih sedam godina. Ipak, dopustio mu je da mu pregleda zube, oči, uši, šape...

- Nažalost, bilo je kako smo se i bojali. Zub je bio upaljen, stvorila se kuglica oko korijena i rečeno nam je da ga moramo izvaditi, a da je najbolje istovremeno očistiti i ostale zube od kamenca. Pod sedacijom je oboje napravljeno nekoliko dana kasnije i sve je savršeno prošlo. Zube treba jako paziti jer infekcija može prouzrokovati druge zdravstvene probleme uključujući probleme sa srcem - kaže Iva i dodaje kako je krvna slika pokazala kako je Mačak imao povišen broj leukocita, tako da je očito da je imao neku virusnu upalu. Dobio je antibiotike, a idućih šest mjeseci mora jesti kašice i vitaminsku pastu. I to je, zapravo, to. Sve je prošlo vrlo bezbolno.

Iva pojašnjava kako je Milković odmah primijetio da se mačak jako linja, za što su razlog vjerojatno pune analke. Očistio ih je i pokazalo se da je po tom pitanju bio u pravu.

- Osim toga, rekao mi je da je Mačak debeo i da ćemo na proljeće morati na dijetu. On ne podržava dijete zimi – ne sjećam se točno više zbog čega, ali pretpostavljam zato što je dodatni stres za mačke koje ionako zimi koriste sve svoje resurse da zadrže tjelesnu temperaturu - kaže Iva.

image
Marko Miscevic/Cropix

Dodaje kako joj nije bilo lako poslati Mačka na ovu operaciju. Premda je riječ o sedaciji, a ne narkozi, svaki zahvat koji uključuje omamljivanje za životinju je rizičan. No, svjesna je bila činjenice koliko su zubi važni, pa je zato odmah bez dvoumljenja odlučila riješiti problem.

- Neki vlasnici možda ne znaju koliko upaljeni zubi mogu biti opasni, a mrze sedaciju, pa mačku ne odvedu na vađenje. Da, mačku je to bolno, vama je stresno, ali mislim da nijednu promjenu na tijelu ljubimca ne trebe reagirati. On će normalno jesti i živjeti dalje, a tko zna kako bi sve ispalo da sam odlučila na otići kod veterinara i pustiti da se upala širi. Mislim da bi to za mačka bilo pogubno - ističe Iva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:55