NAKON 50 GODINA

Čuvari u morskom akvariju orku Lolitu konačno pripremaju za put - na slobodu!

Plan je prevesti je avionom u oceansko utočište u vodama između Washingtona i Kanade, gdje će najprije plivati unutar velike mreže

Lolita

 Album - Miguel Raurich/Album/Profimedia

Lolita je orka koja je gotovo cijeli život provela u zatočeništvu. Oduzeta je od svoje majke i njezinih sedmero braće i sestara u dobi od četiri godine i dovedena je u Miami Seaquarium. Za nju je plaćeno 5500 eura, a u akvariju je provela više od pola stoljeća. Sada bi napokon trebala biti puštena iz tog zatvora, piše Green.

Dok su mnoge druge životinje umrle u spomenutom akvariju, Lolita je neumorno nastupala sve dok se nije razboljela prošle godine.

- Imala je četiri godine kad su je uzeli, tek je učila loviti. Prisjetit će se svoje obitelji, ali trebat će joj vremena - rekao je Raynell Morris, član odbora Friends of Toki, lokalne neprofitne organizacije posvećene osiguravanju slobode kitova.

Podsjetimo, nedavno su novi vlasnici akvarija postigli „obvezujući sporazum“ s neprofitnom organizacijom Friends of Lolita o vraćanju kita u ocean.

- Pronalaženje bolje budućnosti za Lolitu jedan je od razloga koji nas je motivirao da kupimo Miami Seaquarium - rekao je izvršni direktor The Dolphin Co Eduardo Albor u izjavi.

Godinama su ekološke skupine i slavne osobe vršile pritisak na akvarij da oslobodi nesretnu orku. Tijekom desetljeća, slavne osobe poput Johnnyja Deppa, Lindsay Lohan i Harrisona Forda vodile su kampanje za puštanje životinje, međutim inspekcija Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država tek je sada konačno okončala njezine patnje.

- Izvješće je pokazalo da su životinje patile i umirale u akvariju zbog loše skrbi - istaknuo je potpredsjednik PETA-e Jared Goodman.

Kako navodi Euronews, Lolita bi u potpunosti trebala biti slobodna tek kroz dvije godine, a trošak njenog puštanja mogao bi doseći 18,4 milijuna eura.

Plan je prevesti je avionom u oceansko utočište u vodama između Washingtona i Kanade, gdje će najprije plivati unutar velike mreže dok je treneri i veterinari ne nauče kako loviti ribu.

Također će morati ojačati mišiće, jer orke obično preplivaju oko 160 kilometara dnevno.

Lolita bi tako bila pod 24-satnom skrbi sve dok se ne privikne na novu okolinu. Čuvari u morskom akvariju već je pripremaju za put, poručili su dužnosnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:25