SPASITELJI DUPINA

‘Da smo došli malo kasnije, ne bi bio živ. Ključni savjet dobili smo od profesora iz Zagreba...‘

Ovi djelatnici Pomorske policije PU splitsko-dalmatinske doživjeli su danas nepodijeljene simpatije cijele javnosti
Jure Katavić, zapovjednik Mate Merčep i Marko Tadić
 Paun Paunović/CROPIX

Zapovjednik policijskog plovila Split, Mate Merčep i njegovih dvoje kolega policajaca (Marko Tadić i Jure Katavić) iz PU splitsko-dalmatinske su u utorak ujutro krenuli u nadzor državne granice prema Visu, ali jedan iznenadni poziv za pomoć ih je skrenuo osam kilometara sa rute, piše Slobodna Dalmacija.

Okrenuli su plovilo, a zatim su sva trojica iz mora, kod rta Čiovo, četrdesetak minuta spašavali i spasili dupina dugog oko dva metra i teškog oko sedamdeset kilograma.

Ovi djelatnici Pomorske policije PU splitsko-dalmatinske doživjeli su danas nepodijeljene simpatije cijele javnosti, a pričaju nam kako je akcija protekla.

image
Jure Katavić, zapovjednik Mate Merčep i Marko Tadić

- Ribari su primjetili ranjenog i bespomoćnog dupina i o tome obavijestili Centar 112, a oni nas. Da smo došli pola sata kasnije, dupin ne bi bio živ. Bio je zamotan u konope koji su mu nanijeli duboke rane po tijelu pa se nije ni micao od nemoći. Taj snop konopa oštetio mu je strašno stražnji dio peraje, a bio je zamotan oko njega u dužini oko pedeset metara - pričaju nam.

A to najbolje objašnjava Marko Tadić koji se spustio do ruba broda i pažljivo kidao te konopce, nakon što su trojica mezomarinerom (štap sa kukom) privukli dupina uz brod.

image
PU SD

- Dupin nas je primio prijateljski, kao da je osjetio da mu želimo pomoći. Cijelo vrijeme je bio miran, a valjda i nije mogao biti drugačiji s obzirom da je iscrpljen.Tko zna kada se jadan zapleo u ribarski konop? Možda je bio pet sati, a možda je bio i par dana, mi to ne znamo. Dok sam polako rezao konope oko dupina, pazio sam da ne prerežem konop od mezomarinera s kojim su dupina uz plovilo držala moja dvojica kolega - priča nam Marko.

image
Marko Tadić
Paun Paunović/CROPIX

- Jednom se dupin malo trznuo jer je mislio da smo ga oslobodili, ali to nije išlo baš tako brzo. Puno nam je savjetima pomogao profesor sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koji nas je na mobitel navodio. Kada dupin prodiše i nekoliko puta zaroni, onda on može otplivati, bio je njegov savjet.Tako je na kraju i bilo - pričaju nam Katavić i Merčep.

Merčepov sin ima dvanaest i pol godina i zanima ga samo Hajduk, ali mu je isto bilo jako drago čuti kako je tata napravio pravi podvig sa svojim kolegama.

U svakom slučaju u arhivama i na portalima će ostati zabilježen ovaj dan kada su policajci skrenuli s rute da bi, kao i mnogo puta do sada pomogli, ali sada bespomoćnoj i ranjenoj životinji.

image
Jure Katavić, zapovjednik Mate Merčep i Marko Tadić
Paun Paunović/CROPIX

Merčep je u ožujku 2019. u Lori spasio maltezera koji se na hladnoći utapao.

- Sad je on udomljen u Kaštelima i baš mi je drago da je na sigurnom i toplom - nasmijao se gorostas Merčep.

Dupin je drugačije prirode, njega ne drži jedno mjesto, ali sigurno svojim ranjenim perajama maše po Jadranskom moru zahvaljujući ovim divnim ljudima, piše Slobodna Dalmacija.

image
Jure Katavić, zapovjednik Mate Merčep i Marko Tadić
Paun Paunović/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:27