SRETAN IM

Danas je Svjetski dan žaba! Evo nekih zanimljivih činjenica o tim vodozemcima

Ove se životinje može pronaći na svim kontinentima, osim na Antarktiku

Rana arvalis

 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

Svake godine se 24. ožujka obilježava Svjetski dan žaba. Dan je to kad se ljude podsjeća koliko su nam žabe važne, ali i koliko su ugrožene. Osim toga, idealna je to prilika da saznamo mnoge zanimljivosti o njima. Udruga Biom ove je godine izdvojila jednu prilično dojmljivu činjenicu. Naime, rijetko je u prirodi vidjeti plavu životinju, no u Europi žive - plave žabe!

Mužjaci močvarne smeđe žabe (Rana arvalis) postaju plavi u sezoni parenja. Što je sunčanije, to su oni plaviji. Močvarne smeđe žabe su među prvima koje izlaze iz svojih zimskih odmarališta - već u drugoj polovici ožujka. Nakon sezone parenja i mužjak i ženka su ponovno smeđe boje.

Ove se životinje može pronaći na svim kontinentima, osim na Antarktiku. Veličine im variraju: najmanja ima koje su manja od jednog centimetra, a najveća može narasti i više od 30! Ta vrsta žabe može skočiti nevjerojatna tri metra. Neke su i otrovne, dok su druge posve bezopasne.

Ima zaista neobičnih među njima: recimo, jedna australijska vrsta žabe proguta svoja oplođena jaja, pa se maleni razvijaju u njenom želudcu. Postoje i žabe čija koža nema boju, kao i one koje narastu svega 13 milimetara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:26