ČESTITAMO

Danas rođendan slavi Nosonja, najstariji pas u našoj zemlji! Da je čovjek, imao bi 150 godina

Proslavit će ga mirno, u krugu obitelji, uz neki poseban i fin zalogaj, kako pristoji gospodinu u godinama
Nosonja
 
 Mae Isaksson

Da je čovjek, Nosonja bi danas napunio 150. rođendan. Bezub, mršav, umoran i drhtavih ruku, promrmljao bi nešto, ne bi uspio ugasiti sve svjećice i jedva bi pojeo koji zalogaj torte. Oko njega bi bilo more lica njegove djece, unuka i prijatelja, koji bi zbog njegova rođendana bili uzbuđeniji nego on sam.

Da, ta je slika pomalo tužna. No, s obzirom na to da je Nosonja pas, dodajte turbo količinu sreće cijeloj toj slici. Blesavac kakav već je, danas je napunio nevjerojatnu 21. godinu. Dan mu je isti kao i svaki drugi, ali ono što je bitno još je tu: apetiti mu ne nestaje, noge ga još drže, uvijek ga zanima što se vani događa i kakvi su to novi mirisi, a njegova Mae Isaksson ga jako voli. Njegovo lice nema veze s godinama, to je stara ozljeda. No, Nosonju za to baš boli briga.

image
Nosonja i Mae u šetnji
Mae Isaksson

Sigurno će se oduševiti drugačijom hranom, jer Mae danas priprema nešto posebno fino za njega. Da se razumijemo, on hranu zaista cijeni, to se s godinama nije promijenilo. Je da ništa ne vidi, ne čuje, da mrzi vrućinu, i da je uglavnom imao pseći život, ali od Nosonje nikad nećete čuti nijednu ružnu riječ. Dobro, ni ružni pokret glavom.

Odavno je on zaboravio da je bio smješten u ružnom azilu u Osijeku (prije nego su tamo došle Pobjede), pa je nastavio živjeti u dobrom azilu, pa se udomio, pa su ga sa 16. godina izbacili vani... Ali nebitno: važno je kako se gleda na stvari, a on ima ružičast pogled.

- Nije čudno da je doživio toliko, jer potrebna je ogromna doza tvrdoglavosti i upornosti da prođes skoro deset godina horor azila, pa tri godine dobrog azila, pa udomljenje u stan već u starosti, pa onda još stariji, sa 16, vraćen u azil usred zime! Ali od tada si moj! Neka je hvala svima koji te nisu htjeli i hvala tvojima iz Udruge Pobjede koji su te čuvali između tih nedaća. Jedno si od najdivnijih bića rođenih na ovoj planeti - napisala je Mae za svog miljenika, kojem svi želimo da poživi, ako može, bar još toliko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21