UDRUGA BIOM

Danas se obilježava Svjetski dan bijelih roda: ‘Želimo im sretan i siguran put!‘

Zbog svoje težine, rode za pomoć u selidbi koriste tople zračne struje, isključivo iznad kopnenih površina
 Screenshot Facebook

Bijele rode (Ciconia ciconia) su među prvim velikim pticama koje kreću u migraciju i početak tog veličanstvenog pothvata obilježava se u 24. kolovoza, na Svjetski dan bijele rode. Iz udruge BIOM svoje su pratitelje na društvenim mrežama podsjetili da se upravo današnji dan obilježava u čast ovim selicama, a uz to su i podijelili neke zanimljivosti o ovim velikim pticama.

- Znate li zašto velika jata roda nikada nećete vidjeti iznad mora? Zbog svoje težine, rode za pomoć u selidbi koriste tople zračne struje, isključivo iznad kopnenih površina, kako bi se održale u zraku na svom dugom putovanju. Tako ih put iz srednje i istočne Europe (gdje svijaju svoja gnijezda) vodi do Španjolske i preko Gibraltara u Afriku, te preko Istanbula gdje iznad Bosporskog tjesnaca prelijeću u Aziju. Želimo im sretan i siguran put - objavili su iz udruge BIOM.

Kako kažu iz ZOO Zagreb, zanimljivost ovih ptica je da nemaju pjevalo (Syrinx) kao ostale ptice, pa ne pjevaju već klepeću, odnosno, udaraju gornjim kljunom o donji, a ptica pritom zabacuje glavu i vrat prema leđima. Klepetanje je različito u različitim situacijama, pa je tako sporije prilikom udvaranja, a kratko u slučaju upozoravanja na opasnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 06:41