KOLUMNA

‘Dečki, nemojte prijavljivati navodne ugrize pasa. Zašto? Evo vam sedam razloga...‘

Ekscentrična zagrebačka glazbenica Ana Marija Šir, majka dvoje djece i skrbnica tri psa, piše o uvijek aktualnoj temi

Ana Marija Šir, kaput Irena Šekez Sestrić

 Darko Tomas/Cropix

Ugrizao te pas, dečko? Hodao si od točke A do točke B uvjeren da je jedno od tvojih osnovnih ljudskih prava da te nitko ne napadne i da je odgovornost vlasnika psa da svog ljubimca kontrolira kakvi god njegovi porivi bili? U krivu si. Sam si kriv ako te pas ‘ugrizao’, a objasnit ću ti i zašto.

1. Glup si. Ti moraš znati da je veliki pas snažniji od tebe, prilagoditi se tome i jednostavno ne hodati sam po ulici gdje znaš da bi moglo biti pasa. Ti si fizički slabija vrsta i nikakva borba za ljudska prava to neće promijeniti.

2. Potreba da te zvijeri grizu ti je u genima. Kao što često znaš reći da je ženama u DNK utkano sjećanje na vremena kad ih se toljagom mlatilo po glavi i vuklo u pećine, i zato to podsvjesno prizivaju, tako i u tvom fascinantnom genetskom kodu čuči želja za borbom s divljim zvijerima.

3. Nisi trebao nositi kratke hlače. Mislim da ti ovo ne trebam ni pojašnjavati, ti koketni autodestruktivni dječače. Zna se kako se odijeva za susret s velikim psom, vidio si nekad fotografije treninga policijskih i vojnih pasa. Pa ne izigravajmo naivnost. Da nisi htio provocirati, tvoja odjeća bi bila primjerena.

4. Ne znaš kad treba začepiti gubicu. Čest problem s hrvatskim muškarcima. Da sad netko pred mene postavi kartu Hrvatske, bila bih sposobna prstom konkretno pokazati područja gdje je to naročit problem, ali nešto možeš zaključiti i sam. Kod betamužjačkog brbljanja uvijek postoji mogućnost da drugoj strani padne mrak na oči i da se onda ne može kontrolirati. Kad se radi o vrsti koja je snažnija od tebe, to trebaš znati i ne izazivati vraga.

5. Važno je napomenuti, netko i to mora reći, da čak i psi imaju nekakav kriterij. I znaju što je lijepo, a što nije. Tako da, ako nisi zgodan (za više informacija o tome da ljepota nije u oku promatrača već je mjerljiva kategorija pogledati film ‘300’), ako si star, ako imaš višak kilograma, pretpostavljam da si izmislio da te pas ugrizao da bi sam sebi dodao na privlačnosti. Žao mi je, ne vjerujem ti. A i da te ugrizao, osobi koja izgleda kao ti, to bi trebao biti kompliment.

6. Svojim sugestivnim hodom psu šalješ signale da želiš biti ugrizen. Pritom si vidio psa i mogao si promijeniti smjer ako baš nisi htio uspostaviti kontakt, u zadnji čas promijeniti mišljenje i poslije izigravati žrtvu. Nismo ni mi od jučer.

7. Ti inače voliš pse i imao si ih podosta. Samo na Instagramu si se fotografirao s njih jedanaest, od čega si s tri živio. Promijenio si ti puno pasa, zar ne? Voliš pse i dosta slobodno se izražavaš po tom pitanju, je li tako? I sad mi trebamo vjerovati da je nakon svih silnih pasa koje si mazio, hranio, vodio u šetnju - baš ovaj jedan tebe ugrizao, a da ti nisi napravio apsolutno ništa da to izazoveš?

Ja nemam ništa protiv ljudskih prava, pitaj bilo koga. Ali moraš znati gdje ti je biološki mjesto. Da je Bog htio da ti očnjacima možeš nekog ubiti ili ozlijediti, tome bi bilo tako. Zato pogni glavu, ne nariči, malo bildaj tu ispriku za ramena i nemoj svoju ogorčenost i frustraciju liječiti lažnim optužbama. I u konačnici, želiš da te se tretira kao Vikinga? Onda budi spreman na to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:14