CRNA BUDUĆNOST

Diljem svijeta danas se obilježava dan polarnih čupavaca, koje moramo zaštititi od izumiranja

Ako se nešto ozbiljno ne promijeni, nestat će između 2050. i 2100. godine
 Sergey Uryadnikov/Alamy/Profimedia

Svake godine se krajem veljače obilježava Međunarodni dan polarnih medvjeda, a ove godine je za službeni dan proslave odabran 27. veljače.

Da je to itekako potrebno pokazuje činjenica da je trenutno na svijetu ostalo svega oko 26 tisuća ovih životinja. No, brojke su sve manje i manje, pa je odabran dan kada će se na neki način slaviti ta vrsta i to s jednim ciljem: da se podigne svijest o nužnosti njene zaštite.

Kraj veljače nije odabran slučajno. U to vrijeme ovi medvjedi odmaraju u svojim jazbinama, gdje će biti do početka proljeća. Mladunci, naime, još uvijek nisu dovoljno snažni da izdrže ledene uvjete, pa njihovi roditelji ostaju s njima dok malo grije.

Organizatori proslave ovog dana poručuju da je ove godine cilj prikupiti sredstva koja će se koristiti za zaštitu majki i mladunaca. Oni su posebno ugroženi. Podaci pokazuju kako tek polovica mališana odraste, a ni kao odraslima im nisu velike šanse za preživljavanje. Tome posebno kumuje nedostatak hrane.

Njihova budućnost, kako se sada čini, nije blistava. Ako se nešto ozbiljno ne promijeni, nestat će između 2050. i 2100. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:22