BRAVO!

Dimnjačari odlučili pomoći napuštenim psima i pokrenuli akciju ‘Crno donosi sreću!‘

Prema istraživanju, u 55 posto skloništa crni psi teže su pronašli novi dom od životinja druge boje

Ilustracija

 Martin Gruber/Alamy/Alamy/Profimedia

Crni psi i mačke iz njemačkih skloništa za nezbrinute životinje imaju manje šanse za udomljavanje od pasa i mačaka sa svijetlim ili višebojnim krznom. Berlinski dimnjačari to žele promijeniti kampanjom „Crno donosi sreću”, piše Ekovjesnik.

Uhvatite li se za gumb kada vidite dimnjačara i vjerujete li da vam donosi sreću? U taj rašireni mit još uvijek vjeruje velik broj ljudi, no to nažalost ne vrijedi za pse i mačke crne boje krzna.

„Činjenica je da životinje crne boje krzna u mnogim ljudima još uvijek izazivaju asocijacije zbog kojih su te životinje nepravedno stigmatizirane“, rekla je Beate Kaminski, glasnogovornica berlinske udruge za zaštitu životinja Tierschutzverein Berlin. Bilo da se radi o praznovjerju, predrasudama i/ili strahu – berlinski dimnjačari iskazuju svoju solidarnost s crnim psima, mačkama i ostalim životinjama te u sklopu kampanje „Crno donosi sreću“ („Schwarz bringt Glück“) već treću godinu zaredom tiskaju kalendar čijom prodajom prikupljaju sredstva za skloništa za nezbrinute životinje u Berlinu.

U rujnu ove godine očekuje se početak prodaje kalendara za 2023. godinu, a sav prihod od prodaje kalendara, majica, krpenih lutaka, šalica, olovaka, privjesaka za ključeve i drugih predmeta ponovno će se donirati skloništima za nezbrinute životinje u Berlinu. Od 2020. do 2022. godine u tu je svrhu prikupljeno i donirano preko 31 tisuća eura.

Kako ističe Beate Kaminski, berlinska skloništa za nezbrinute životinje ne dobivaju nikakvu državnu potporu te se financiraju isključivo donacijama, a svake godine za svoj rad trebaju čak deset milijuna eura.

Prema istraživanju njemačke udruge za zaštitu životinja, provedenom 2020. godine u 313 njemačkih skloništa za nezbrinute životinje, u 55 posto njih potvrđena je činjenica da su crni psi teže pronašli novi dom od životinja druge boje. Kod mačaka je taj postotak iznosio 48 posto.

„Kampanja berlinskih dimnjačara „Crno donosi sreću“ definitivno je skrenula pozornost na ovu temu“, rekla je Lea Schmitz, glasnogovornica njemačke udruge za zaštitu životinja. „Naš glavni cilj je educirati ljude da boja krzna nije važna i da su crni psi jednako lijepi, umiljati i inteligentni. Mislim da smo u tome uspjeli."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:50