NISU OPASNE

Divlje svinje pojavile su se i u Dubrovniku, a evo što stručnjaci kažu da je najbolje napraviti

Divlje životinje su normalna pojava, jer one žive oko grada i u njemu

Ilustracija

 Rndms/Alamy/Alamy/Profimedia

Kada smo prošle i ove godine čitali o divljim svinjama u centrima Rijeke i Zagreba, u Dubrovniku se to činilo nemogućim. No ‘mic po mic‘, veprovi su se ovog mjeseca udomaćili u Mokošici, a sve češće ih viđaju i na drugoj strani Rijeke dubrovačke, iznad Sustjepana, Čajkovića, Komola, piše Dubrovački.

Zabrinuti građani sve češće dojavljuju o nepozvanim gostima. Čim padne večer, evo ti ih. Prevrću kante i ruju po vrtovima u potrazi za hranom.

– Ne boje se ničega, pa ih bespomoćno gledamo kroz prozor. Ne do Bog izać vanka! A što ako se tu zatekne dijete? – ističe jedna žena dodaje kako je uspjela nabaviti posebnu tekućinu koja divljim svinjama smrdi i tjera ih dalje od tog područja, no kako je ta zaštita bila kratka vijeka.

Poznavatelji ponašanja divljih životinja kažu kako je uobičajeno da divlje svinje dolaze u grad, jer hrane u njihovim staništima - šumama i šikarama - više nema.

- Ljudi trebaju imati na umu da nema nikakvog razloga za strah. Nikad nisu agresivne - jedino ako u šumi naletite na mamu svinju koja brani mlade, a i tada je sasvim dovoljno maknuti se i više nema opasnosti. Divlje životinje su normalna pojava, jer one žive oko grada i u njemu - pojašnjava Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog ZOO vrta.

Dodaje kako se divlje svinje hrane noću, pa ih se zato u to vrijeme može najčešće vidjeti kako traže hranu ili pak kako se, nakon što su se najele, vraćaju kući.

Što napraviti ako ih vidimo?

- Ništa, pustite ih da odu svojim poslom. Nemojte im dolaziti blizu niti ih uznemiravati, jer za to nema nikakve potrebe - poručuje Skok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:23