KAKAV PRIZOR

Divlje svinje u šetnji Rijekom, mnogi se šale: ‘Bile su u shoppingu, pa se vraćaju doma‘

Dok su nekima bile zabavan prizor, drugima nije ugodno vidjeti ih kako se slobodno kreću centrom grada. Ipak, nema razloga za strah
Divlje svinje na ulici
 Facebook

Neobičan prizor snimljen je u Rijeci - na kružnom toku krdo divljih svinja, u kojem je nekoliko odraslih te više manjih, pristojno je prelazilo cestu. Zapravo, posve su poštovale prometna pravila, jer su prešle na pješačkom prelazu. Prizor je to koji je oduševio mnoge na društvenim mrežama, koji su komentirali kako se svinje jako pristojno ponašaju.

Drugima pak nije bilo ugodno vidjeti svinje u samom centru Rijeke - prizor je, naime, snimljen nedaleko od trgovačkog centra Tower, koji je gotovo pa u samom centru grada.

No, ima li razloga za strah? Prije mjesec dana isti je prizor snimljen u Zagrebu. Stručnjaci kažu - to je normalna pojava, posebno u ovo doba godine. Sada naokolo ima voća i kestenja, što svinje jako vole. Logično je da će po hranu doći u grad, jer je u njihovim staništima - šumama i šikarama - više nema.

- Ljudi trebaju imati na umu da nema nikakvog razloga za strah. Nikad nisu agresivne - jedino ako u šumi naletite na mamu svinju koja brani mlade, a i tada je sasvim dovoljno maknuti se i više nema opasnosti. Divlje životinje su normalna pojava, jer one žive oko grada i u njemu - pojašnjava Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog ZOO vrta.

Dodaje kako se divlje svinje hrane noću, pa ih se zato u to vrijeme može najčešće vidjeti kako traže hranu ili pak kako se, nakon što su se najele, vraćaju kući.

Što napraviti ako ih vidimo?

- Ništa, pustite ih da odu svojim poslom. Nemojte im dolaziti blizu niti ih uznemiravati, jer za to nema nikakve potrebe - poručuje Skok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2022 23:38