DOBRODOŠLE KUĆI

Divni prizori iz parka prirode: Vratile su nam se ptice koje su vjesnici proljeća

Podaci vezani za to koliko ih ima prilično su stari, jer je zadnja procjena rađena 2011. godine
 Park prirode Lonjsko polje

Iz Parka prirode Lonjsko polje objavili su kako je prva ovogodišnja roda sletjela u njihovo područje. Krila su zalepršala iznad Jasenovca, a onda se jedna ptice spustila u gnijezdo.

- Rode su vjesnik proljeća i simbol zajednice - pojasnili su iz parka prirode, objašnjavajući jedan od razloga zašto su ljudima ove ptice toliko omiljene.

image
Park prirode Lonjsko polje

Rode se mogu vidjeti na mjestima gdje ima hrane, tako da ih se može naći blizu močvara, livada, pašnjaka i, svakako, voda stajaćica. Nisu izbirljive kada je riječ o tome gdje će saviti gnijezdo - dobro im je drveće, dimnjaci, stupovi s platformama, razne ruševine... Važno im je samo da grade na sunčanoj strani.

Zanimljivo je da ova vrsta ptica, za razliku od drugih, nema takozvano pjevalo (Syrinx). Ona zbog toga ne pjeva, nego klepeće. No, to je njezin ‘jezik‘ jer je utvrđeno da proizvodi drugačije zvukove ako se udvara nego ako upozorava na opasnost koja se približava.

U našoj zemlji najveći broj ovih ptica dolazi u Lonjsko polje. Podaci vezani za to koliko ih ima prilično su stari, jer je zadnja procjena rađena 2011. godine. Tada se smatralo kako je bijelih roda koje se gnijezde u našoj zemlji između 1100 i 1300 parova.

image
Park prirode Lonjsko polje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:42