‘OKOVANI‘ REPTIL

Divovskom krokodilu nakon 5 godina skinuli gumu s vrata: ‘Nisam više mogao gledati kako pati, dao sam mu pile...‘

Krokodila su namamili piletom, a kad je napokon izašao iz rijeke, izvukli su ga pomoču užadi, skinuli mu gumu i opet pustili u rijeku

Krokodil s gumom oko vrata

 Muhammad Rifki/AFP

Krokodil iz Indonezije koji je više od pet godine živio s gumom koja mu je zapela oko vrata, konačno je oslobođen svojeg gumenog okova i pušten natrag u divljinu, piše Guardian.

Aktivisti za zaštitu životinja su još od 2016. pokušavali namamiti nesretnog krokodila da izađe iz rijeke, nakon što su stanovnici grada Palua na otoku Sulawesi uočili krokodila s gumom od motora oko vrata.

Krokodila dugog oko 5,2 metra, koji se redovito sunčao na obalama rijeke Palu, na kraju je jedan mještanin kasno u ponedjeljak uspio namamiti da izađe iz vode.

image

Akcija spašavanja krokodila

Muhammad Rifki/AFP

Tili, 34-godišnji prodavač ptica, upotrijebio je pile kao mamac i užetom uhvatio krokodila nakon tri tjedna pokušavanja. Na koncu je nekoliko ljudi pomoglo u izvlačenju životinje na obalu i skidanju zaglavljene gume.

'Samo sam želio pomoći. Strašno mi je gledati životinje kako pate', kazao je Tili, koji, poput mnogih Indonežana, koristi samo jedno ime.

Njegova prva dva pokušaja da oslobodi krokodila su propala jer užad nije bila dovoljno čvrsta da izdrži njegovu težinu. Nakon toga je pokušao s najlonskom užadi koja se koristi za vuču brodova.

image

Akcija spašavanja krokodila

Faldi Muhammad/AFP

'Već sam bio posve iscrpljen pa sam ostalima prepustio da dovrše spašavanje. Krokodil je bio nevjerojatno težak, svi su se jako umorili i preznojili', rekao je Tili.

Životinja je nakon toga ponovno puštena u rijeku što je popraćeno uzvicima oduševljenja svih okupljenih.

Zaštitnici životinja vjeruju da je krokodilu netko namjerno stavio gumu oko vrata pokušavajući ga uhvatiti i zadržati kao ljubimca na otoku na kojem, inače, živi nekoliko vrsta tih životinja.

image

Akcija spašavanja krokodila

Basri Marzuki/AFP

U pokušaju oslobađanja krokodila sudjelovale su i vlasti otoka, no Tili ih je nadmašio jer oni nisu imali opremu potrebnu za hvatanje krokodila kojih u toj rijeci ima više od 30.

'Jučer je za nas bio dan za pamćenje. Svi smo zahvalni što je krokodil napokon oslobođen i zahvaljujemo mještanima koji su pokazali brigu za dobrobit divljih životinja', kazao je Hasmuni Hasmar, šef lokalne udruge za zaštitu životinja.

Krokodil se zbog svoje zle sreće pojavio i u medijima 2020. godina kad su lokalne vlasti obećale nagradu bilo kome tko uhvati krokodila i ukloni gumu, no kasnije je poziv povučen iz straha da bi se tako ugrozila sigurnost životinje.

Ipak, Tili će za svoj trud svejedno biti nagrađen. 'Nagradit ćemo ga jer je spasio divlju životinju', poručili su iz udruge za zaštitu životinja.

image

Akcija spašavanja krokodila

Faldi Muhammad/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:15