NEKI NOVI KLINCI

Djeca se okupila na plaži kako bi glavatu želvu ispratila u novi život: "Ćao, Valibiska!"

Riječ je o kornjači koja je sedam mjeseci bila na oporavku zbog rana koje je zadobila od ribarskih mreža ili od kakvog smeća u moru
Valbiska se vraća u more
 
 Blue World Institute

Bila je to prava mala svečanost u Malom Lošinju. Dvadesetak školske djece okupilo se na plaži kako bi kornjaču otpratilo u novi život. Odnosno, u njen stari život, jer je neko vrijeme bila među ljudima.

Njeno ime je Valbiska, a zadnjih sedam mjeseci bila je smještena u oporavilištu Blue World Institute. Upravo oni su organizirali puštanje glavate želve u more, na kojem su se djeca okupila.

Valbiska je pronađena lani u Krčkom zaljevu. Mlada je to kornjača, stara između četiri i pet godina. U oporavilištu je završila zbog duboke ozljede na gornjoj strani vrata i prednjoj desnoj peraji. Takve su ozljede mogle nastati na dva načina: ili se nsretnica zaplela u ribarske mreže ili u neki otpad bačen u more. U svakom slučaju, nastradala je zbog ljudi.

Sreća je što je primjećena i prevezena u bazen na oporavak, jer inače ne bi preživjela. Zadnjih mjeseci su joj redovito obrađivali rane i pratili njen oporavak. Čim je sve prošlo, a onda opet bila zdrava kao prije i sposobna sama živjeti, puštena je nazad u more.

- Ćao, Valbiska - doviknulo je nekoliko mališana s plaže, a svi zajedno su joj pljeskali i mahali kad je napustila obalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:51