BRAVO DUJE!

Dječak iz Daruvara odrekao se poklona za rođendan kako bi pomogao napuštenim životinjama

Osim toga, na sajmu je ljudima poklanjao kamenčiće u zamjenu za donaciju, koju je poslao udruzi
Duje uz vrećice hrane koje su mu prijatelji donijeli na proslavu rođendana
 Privatni album

U moru tužnih priča ovih dana pronašli smo jednu koja nam je vratila vjeru u ljudski rod. Malena je, njen pokretač je još dječak i ono što je on napravio možda neće promijeniti svijet. No, stotine i tisuće malenih djela ljubaznosti zaista mogu promijeniti mjesto na kojem živimo, učiniti ga ljepšim i suosjećajnijim. Možda će ova akcija pokrenuti još jednu, pa još jednu... Zamislite samo kakav svijet može biti, ako svi postupimo kao on.

Što je to posebno napravio osmogodišnji Duje iz Daruvara? Jako voli životinje, pa je zamolio svoje prijatelje da mu za rođendan ne kupuju ništa. Rekao im je da radije donesu neku hranu ili potrepštine za životinje koje žive u udruzi Grgin konak. Osim toga, na daruvarskom Ginko sajmu je organizirao skupljanje donacija za utočište i to tako da je ljudima poklanjao simpatične kamenčiće, koje je sam ukrašavao. Hranu i novac je na kraju skupio i poslao u konak, a priložio je poruku i slike koje su napravili njegovi prijatelji.

image
Dujina poruka
Privatni album

- Duje je od rođenja okružen životinjama. Suprug i ja jako ih volimo i pomažemo im kad god možemo. Imamo psa kojeg smo udomili nakon što sam ga našla u centru grada gdje ga je netko ostavio, mačke udomljavamo godinama. Zadnji nam je došao naš Đuro, mačić koji se pojavio bolestan i šugav u našem dvorištu. A nema dugo smo i svraku spasili, te mačića koji se našao u blizini naše kuće kojeg je onda udomio naš prijatelj Dario - priča Dujina mama Marijana Jenkač Dželajlija, koja ne skriva ponos što je Duje usvojio obiteljske vrijednosti.

Priča s "Grginim konakom" je krenula tako da ih je obitelj htjela obići, jer imaju svakakvih životinja. Među njima su i krave koje Duje nije nikada izbliza vidio, a jako je želio. Nakon što su utanačili detalje oko posjete, mališan je mamu pitao što će napraviti s hranom - zaključio je da im treba puno toga, s obzirom na to da imaju puno štićenika. Kad je mama odgovorila da će kupiti vreću mačje i pseće hrane, zaključio je da to ne može biti dosta. Pošto mu se bližio rođendan, mama je predložila da se odrekne poklonima i kaže prijateljima da umjesto šarenih vrećica sa sitnicama za njega donesu konzerve i vrećice s granulama za četveronošce. ‘Može, mama!‘ bio je njegov oduševljeni odgovor.

image
Kamenčići koje je poklanjao na sajmu
Privatni album

- Tako smo udružili snage i sakupili lijepu hrpicu hrane. Od raznih žitarica, hrane za zeke, konzervi i suhe hrane za pse i mačke sve do mrkve i kelja. Uz to je taj isti dan, prije proslave rođendana bio sa mnom na sajmu i tamo je mijenjao kamenčiće koje je ukrašavao za donacije za Grgin konak. Sakupio je još 403 kune! Rekao je da to sve daje pa da oni mogu kupiti hranu za životinje za koje mi ne znamo što im treba - dodaje njegova mama.

Taj mali Duje, koji ima samo osam godina, može nas sve naučiti neke važne lekcije. Među njima je i ona da za sreću nisu zaslužne stvari, nego ljubav. Sigurno je da će mališan zauvijek pamtiti svoj osmi rođendan - onaj kad su prijatelji došli s vrećama hrane za životinje, a njemu ispunili srce srećom što su mu baš oni prijatelji, ali i ponosom što može učiniti malu stvar da nekome pomogne. Stvari ionako s vremenom svi zaboravimo, no razumijevanje, suosjećanje i ljubav uvijek ostaju u našem sjećanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:18