ODLIČNE VIJESTI

DNK test pokazao: Fantastične velike kornjače s Galapagosa ipak nisu izumrle!

Znanstvenici su bili uvjereni kako je ova vrsta nestala prije više od sto godina
Ilustracija
 Olga Gordeeva/Panthermedia/Profimedia

Ekvadorski ministar zaštite okoliša Gustavo Marique obavijestio je javnost o rezultatima DNK testa ženke kornjače koji je obavljen na sveučilištu Yale, piše Otvoreno more.

Znanstveno je potvrđeno kako velika kornjača pronađena na otoku Fernandina na Galapagosu još 2019. godine, ipak pripada vrsti Art Chelonoidis phantasticus. Prije nego su to i rezultati potvrdili, znanstvenici su se nadali kako bi možda kornjača mogla pripadati baš toj vrsti, no bez čvrstih dokaza nisu mogli biti sigurni u to.

Vijest je senzacionalna jer su znanstvenici vjerovali kako je fantastična velika kornjača izumrla prije više od stotinu godina. Nove vijesti znače da je mogu maknuti s popisa izumrlih. Naravno, budi to nada da još negdje postoji životinja koje se smatraju izumrlima, a zapravo u prirodi su, daleko od naših očiju, skrivene male skupine koje odolijevaju vremenu.

U nacionalnom parku Galapagos postoji još 14 vrsta divovskih kornjača, ali im se broj sve više smanjuje. No, znanstvenici poduzimaju velike napore kako bi se taj loš trend zaustavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:41