ODLIČNA TERAPIJA

FOTO: Dom za umirovljenike iz snova - u posjete starijima dolaze alpake, ljame, mačke, zečevi...

Dva-tri puta godišnje dolazi im životinjski odred. Izlet u sobe samo je dio posjeta, a većinu vremena životinje se šetaju u vrtu
 Daniel Vogl/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

U domu za starije u Rudolstadtu radost je velika kada Hector, Hardes, Pepe i Oskar znatiželjno utrče u sobe i dopuste da ih se pomiluje. Alpake i ljame ne samo da donose raznolikost u svakodnevni život starijih osoba, oni također imaju terapeutsku svrhu, piše n–tv.de.

Michelle Dinter uzgaja životinje. Osim šetnji i različitih dječjih rođendana, nudi i terapiju uz pomoć životinja, pa i u domovima za starije. Dok alpake znatiželjno gledaju oko sebe u novoj sredini, ona objašnjava:

– Sve što radimo ovdje je stvarno vrhunska izvedba za njih. Ulazak u automobil, nošenje ulara, stupanje u akciju s ljudima – to su sve stvari koje su trenirane jako dugo – kaže Michelle Dinter.

image
Daniel Vogl/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Terapija uz pomoć životinja nije novost u staračkom domu. Mačke i zečevi također su bili gosti, prenosi Slobodna Dalmacija.

– To je također bilo prilično lijepo. Ali to je sada druga dimenzija – kaže Tobias Zeilinger, šef objekta Rudolstadt Awo. Posebno su nepokretni stanovnici dobro reagirali na velike životinje, od kojih je većina bila poznata samo s televizije.

Korištenje alpaka također je poseban uspjeh za voditelja socijalne skrbi u staračkom domu Awo Antje Hedwig. Dom se brine za 152 osobe. Stanari su bili posebno otvoreni prema životinjama.

– Posebno je važna činjenica da se životinje mogu maziti i lijepo su mekane. Ovo dodirivanje je nešto posebno – kaže Antje Hedwig.

image
Daniel Vogl/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Dogovor je da dva-tri puta godišnje životinjski odred dolazi u domove. Izlet u sobe samo je dio posjeta. Većinu vremena životinje se šetaju u vrtu i dopuštaju da ih stanari maze. Pa čak i oni koji nisu toliko motivirani izlaze iz svojih soba, beru tratinčice za hranjenje, četkaju životinje, dopuštaju da im se nešto kaže o vuni.

image
Daniel Vogl/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Osamdesetdvogodišnja Emmi Kreudzer poznaje ove životinje, koje inače žive u južnoameričkim Andama, iz dokumentaraca koje voli gledati.

– Sve je tako stvarno kad ih dotakneš. To je vrlo različito od samog gledanja, kaže ona i dodaje: – Ovo ne samo da zabavlja djecu! To također zabavlja i starije ljude.

image
Daniel Vogl/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:14