SVE OBJAŠNJENO

Domaći stručnjaci: Ninja, barske, riječne, invazivne – sve su to kornjače, no koja je razlika među njima?

Invazivne strane vrste one su koje su kupljene u trgovinama s kućnim ljubimcima i puštene kasnije u prirodu

Crvenouha kornjača

 Međimurska priroda

Ninja, barske, riječne, invazivne – sve su to kornjače, no koja je razlika među njima, upitali su svoje čitatelje iz Međimurske Prirode.

Ninja kornjače glavni su junaci serija i filmova te jedan od razloga kupnje malih slatkih kornjača kao kućnih ljubimaca još krajem 80-ih godina 20. stoljeća.

Barska kornjača (Emys orbicularis) autohtona je vrsta kornjače koja obitava i u Međimurju. Strogo je zaštićena vrsta, a zabilježena je u pogodnim staništima poput ribnjaka, potoka, rukavaca, mrtvica i pritoka rijeke Mure i Drave.

Riječna kornjača (Mauremys rivulata) također je autohtona i strogo zaštićena vrsta. Ne obitava u Međimurju, nalazimo je samo na jugu Hrvatske, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u tekućim i stajaćim vodama.

Invazivne strane vrste kornjača upravo su one kornjače koje su kupljene u trgovinama s kućnim ljubimcima i puštene kasnije u prirodu u kojoj prirodno ne obitavaju. Najčešće se radi o crvenouhim i žutouhim kornjačama, odnosno vrsti Trachemys scripta. Navedene vrste veće su i agresivnije od naše autohtone barske kornjače te negativno utječu na cijelu vodenu zajednicu. Oduzimaju bolja sunčališta, uspješnije se natječu za hranu i stanište, imaju veći broj potomaka te mogu biti prenositelji bolesti. Potječu iz istočnog SAD-a i sjeveroistočnog Meksika, a široko su rasprostranjene u Republici Hrvatskoj, ali i u ostatku svijeta. S obzirom da u Hrvatskoj prevladavaju optimalni okolišni uvjeti, navedena invazivna vrsta uspješno se razmnožava.

Kroz projekt „Zlikovci u prirodi“ djelatnici Međimurske prirode usmjereni su na kontrolu širenja populacija četiri invazivne strane vrste u Međimurju, između kojih je i invazivna vrsta kornjače Trachemys scripta. Invazivne strane vrste jedna su od glavnih prijetnji bioraznolikosti i s njom povezanim uslugama ekosustava na globalnoj razini, a mogu imati negativan učinak na zdravlje ljudi i gospodarstvo. Vrsta je do sad zabilježena na sedam lokacija u Međimurskoj županiji te će se na svakoj od njih provesti uklanjanje.

U 2023. godini uklanjanje invazivne vrste kornjače već je započelo u četiri županije u Republici Hrvatskoj, u Zagrebačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:31