KOLUMNA VETERINARKE

Došlo je vrijeme kada počinju problemi s alergijama i češanjem... Što napraviti?

Danas postoje serološki testovi kojima se može provjeriti preko sto alergena s kojim životinje dolaze u kontakt

Silva Rakočević
 

 Privatni Album

S dolaskom proljeća dolaze i problemi s alergijama i češanjem. Tako je svake godine... Alergije su najčešće bolesti kože u pasa i mačaka. Kod životinja je najčešće zahvaćena koža, vrlo rijetko dišni sistem. Alergije je vrlo teško liječiti i obično su kronične po prirodi, osim kod kontaktnih alergija, koje nestanu, kada se životinja makne s mjesta koje izaziva alergiju.

Alergije su vrlo frustrirajuće za psa, vlasnika i veterinara. Psi i mačke najčešće boluju od alergije na buhe, na hranu, na kontaktne alergene, a tu su i inhalacijske alergije (atopije), gdje alergen ulazi udisajem u organizam (pelud, prašina, plijesan, grinje, perje...). Kod svih nabrojenih alergija, simptomi bolesti su najčešće vezani za kožu. Kada organizam dođe u doticaj s alergenom koji ulazi kroz kožu (ugriz buhe), kroz probavni sistem (hrana), dišni sistem (recimo, pelud), on stimulira tijelo da proizvodi antitijela IgE klase.ž

Tada se tijelo senzibilizira odnosno postaje osjetljivo na taj alergen. Kod sljedećeg kontakta s tim alergenom, može doći do reakcije. IgE antitijela se vežu na alergen koji je ušao u organizam i pokušaju ga neutralizirati . Uz to se otpušta aktivna tvar-histamin, koji pravi sve probleme u organizmu vezane za alergiju. To su u početku jaki svrbež i učestalo češanje kože cijelog tijela, uški, njuške i nogu. Životinje se mogu valjati po podu ili trljati o neku površinu. Dolazi do upale kože koja je crvena, posuta krasticama, životinja se još više češe i dobivamo zatvoreni krug. Dlaka počinje opadati, nalazimo alopecije po koži, ona se jako peruta, a može imati i miris po užegloj masti.

Dijagnozu je, nažalost, vrlo teško postaviti. Danas na tržištu postoje serološki testovi za dokaz alergija iz krvi. Može se ispitati i preko sto alergena s kojim životinje najčešće dolaze u kontakt. Kada se eventualno otkrije alergen testom za alergiju, može se raditi desenzibilizacija, u dogovoru s veterinarom. Liječenje se sastoji u smirivanju upale - kupanjem u antialergijskim šamponima, davanju tableta koji smiruju alergiju, ali sve u dogovoru s veterinarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:51