KAKO TO?

Drugi sobovi umiru, ovih ima sve više. Stručnjaci: ‘Tajna je u onome što sad jedu...‘

Klima se promijenila, pa su se oni tome prilagodili i jednostavno počeli birati drugačije namirnice

Svalbardski sob

 Jonathan Nackstrand/Afp/Profimedia

Omiljeni pomoćnici Djeda Mraza, simpatični sobovi, prilično su ugroženi. Ne bi to bila nikakva vijest, jer su danas sve životinje ugrožene, ali je kod ove vrste situacija specifična. Istina je da im prijeti otapanje leda i porast temperature, no oni su se snašli. Kako piše Guardian, svalbardski sobovi shvatili su da su se vremena promijenila, pa su tome prilagodili svoju prehranu. Sve više se hrane travom koja viri kroz snijeg i led, a to što temperatura raste daje im više vremena za stvaranje zaliha masnog tkiva.

Nakon vijesti da sobovi gladuju u Rusiji, mnogi su se zabrinuli za svalbardske sobove. No, zapravo, njih nije manje - zadnjih deset godina ih je više nekog ikada. Ovi momci i djevojke su manji i nešto bucmastiji od laponskih sobova, a poznati su po svim veličanstvenim rogovima. Žive u gotovo svim nezaleđenim područjima Svalbarda, što je nekih 800 kilometara od Sjevernog pola. Život u tom području nije baš naočito dobar za pronalaženje hrane, pa sobovi obično kopaju da bi je našli.

Povećanje broja sobova izazvalo je interes među znanstvenicima, a Tamara Hitunen, doktorandica u Sveučilištu Oulu u Finskoj odlučila se posvetiti proučavanju tog problema. S kolegama je tijekom zime prikupljala uzorke krvi sobova, kako bi utvrdila što su jeli. Otkrili su nešto veoma zanimljivo: dok su inače skloniji mahovini, zimi su više jeli druge vrste biljaka.

- To je zapravo ekvivalent štapićima od sladoleda, koji su dovoljno hranjivi da životinje mogu preživjeti, čak i tijekom zimskih razdoblja“, rekao je profesor Jeffrey Welker sa Sveučilišta u Ouluu, koji je nadzirao istraživanje.

Ono je objavljeno u Global Change Biology i sugerira kako je od 1995. do 2012. godine definitivno došlo do promjene prehrane .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:16