POTJERAN IZ ZEMLJE

Državljanih BIH uhićen u našoj zemlji u krivolovu, s vojnom puškom u ruci

Ova vijest stiže upravo u jeku kampanje protiv krivolova koju provodi udruga BIOM
Ilustracija
 Eduard Skorov/Alamy/Alamy/Profimedia

Policija je u subotu, jedan sat nakon ponoći, u državnom lovištu pokraj Donjeg Dobretina na području Dvora, u krivolovu s vojnom puškom zatekla bosanskohercegovačkog državljanina (29) bez dokumenata.

Policijska uprava sisačko-moslavačke izvijestila je da je zbog više kaznenih djela uhitila muškarca od kojega je oduzeta puška i streljivo.

Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno kako je iz Bosne i Hercegovine pješice nezakonito prešao državnu granicu i ušao u Republiku Hrvatsku s namjerom protuzakonitog lova.

Zbog kaznenih djela protuzakonitog lova i ribolova, te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, osumnjičeni je kazneno prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Osim toga, u upravnom postupku zbog nezakonitog prelaska granice protjeran je iz Hrvatske te mu je određena zaštitna mjera zabrane ulaska i boravka na teritoriju Europskog gospodarskog pojasa u trajanju od godinu dana.

Ova vijest dolazi upravo u jeku kampanje protiv krivolova koju provodi udruga BIOM. Nedavno su izvijestili kako čak i Državno odvjetništvo u svojim godišnjim izvještajima navodi kako je razmjer protuzakonitog lova veći nego što ima prijavljenih slučajeva, odnosno da se zbog nedovoljno razvijene svijesti javnosti takva kaznena djela ne prijavljuju. Slijedom toga nadležne službe i institucije, čiji je zadatak otkrivanje i prijavljivanje kaznenih djela protuzakonitog lova, ne djeluju u mjeri u kojoj bi trebale, ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:13