POVIJESNI POVRATAK

Dvije strvinarke puštene na slobodu, 140 godina nakon što je njihova vrsta nestala s tog prostora

Ova ptica inače živi na visokim planinskim masivima, no ima je i na Balkanu
Jedna od dvije kostoberine u rukama timaritelja čeka puštanje u prirodu
 Screenshot

U bavarskom nacionalnom parku Berchtesgaden nekolicina entuzijasta svjedočila je puštanju dviju rijetkih ptica u njemačku divljinu nakon čak 140 godina izbivanje vrste s tih prostora.

Vrsta strvinarke, poznata kao kostoberina, jedna je od najrjeđih grabljivica u Europi te jedina roda Gypaetus. Primjerci te vrste žive na planinskim masivima u Africi, Indiji i Tibetu, središnjoj Aziji, ali i na našem Balkanu, kao i južnim Alpama.

Puštanje ptica u Bavarskoj ima velik "logistički značaj", kako je objasnio predsjednik Društva za zaštitu ptica Bavarske, Norbert Schäffer. "Bavarske kostoberine imaju važnu funkciju: one zatvaraju rupu između ptica koje iz Maroka dolaze preko Italije, kao i onih koje lete iz Turske i dijelova središnje Azije", objasnio je.

Nakon oslobađanja dvije ženske kostoberine, plan je u narednih deset godina svake godine u istom području pustiti još dvije ili tri jedinke.

Bavarski ministar okoliša Thorsten Glauber ovu je akciju ocijenio "povijesnom" te kazao kako "napokon vraćaju kostoberine na stanište na koje pripadaju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:20