BRAVO!

Efendija našao malene mačiće bez mame i pustio ih da žive u džamiji... Svi su sretni zbog toga!

Njegov moto je jednostavan: Ako je životinja gladna, moramo je nahraniti, ako je žedna, trebamo je napojiti

Ilustracija

 Valery Sharifulin/Tass/Profimedia

Huseyin Kocak, imam u selu Ahmetce nadomak zapadnog turskog grada Kirklarelija, odlučio je otvoriti vrata džamije mačkama, skloniti ih s hladnoće i tako pokazati kakav treba biti odnos čovjeka prema životinji, piše Anadolu Agency (AA), a prenosi portal mahalla.ba.

Kocak, koji je prije pet godina preuzeo dužnost imama u selu, ranije je u džamijskom dvorištu zatekao mačiće bez majke. Kako su temperature bile niske, efendija je uzeo mačiće te počeo o njima brinuti unutar džamijskog prostora.

Mačići su vremenom postali dio i simbol lokalne džamije. Često su uz efendiju, dok uči ezan (poziv na molitvu), a dok vjernici obavljaju namaz, slobodno se kreću po džamiji. Mještani koji dolaze na molitvu, donose hranu za mačke, koje u ovim hladnim danima vrijeme provode u toplom džamijskom prostoru.

Efendija Kocak u razgovoru za AA ističe kako svako živo biće ima pravo na život. Podsjećajući da su zimski uvjeti teški za životinje, Kocak dodaje kako cijelo selo pomaže mačkama u selu kako bi zimu prebrodile u toplom okruženju.

- Naša zajednica je odlučila da primimo mačke u džamiju. Trudimo se koliko možemo zaštititi životinje, mačke i pse. To smo učili od naših starijih, ali isto tako to znamo i iz hadisa našeg voljenog Poslanika. Oni su također živa bića, kao i mi - poručuje Kocak i dodaje kako su mačke jako privržene. Ako im se pokaže ljubav, dodaje, oni je i uzvrate.

Džamija u selu je postala njihov dom. Mačke su uvijek unutra, a ponekad se i u vrijeme molitve motaju oko vjernika. Efendija pojašnjava kako životinje prilaze osobi kojoj vjeruju. ​​​​​​​

- Ako nam životinja pokaže svoju ljubav, mi smo dužni jednako uzvratiti. Ako je gladna, moramo je nahraniti, ako je žedna, trebamo je napojiti, ako je povrijeđena, učiniti ono što je potrebno, jer one ne mogu govoriti. Hvala puno našim sugrađanima koji daju sve od sebe kako bi pomogli ovim živim bićima, neka je Bog zadovoljan njihovim djelima - zaključio je efendija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 04:34