VAŽNO OTKRIĆE

Egipatski arheolozi u grobnici na obali Nila otkrili deset mumificiranih krokodila

Mumificirane životinje, uključujući ibise, mačke i babune, relativno su česti nalazi u egipatskim grobnicama

Ilustracija

 Peter Wey/Alamy/Alamy/Profimedia

Egipatski arheolozi nedavno su u grobnici u Qubbat al-Hawi na zapadnoj obali Nila otkrili deset mumificiranih krokodila za koje se procjenjuje da su stari oko 2500 godina, prenosi slovenska novinska agencija STA.

Prema portalu Art Daily, krokodili su vjerojatno sačuvani u ritualu u čast božanstvu plodnosti zvanom Sobek.

Krokodili su imali važnu ulogu u egipatskoj kulturi tisućama godina. Osim što su se povezivali sa spomenutim božanstvom, bili su i izvor hrane, a dijelovi životinje, poput njezine masti, koristili su se u medicinske svrhe.

Mumificirane životinje, uključujući ibise, mačke i babune, relativno su česti nalazi u egipatskim grobnicama. Iskopani su i ostaci mumificiranih krokodila, no oni su uglavnom bili mali ili tek izleženi. Osim toga, krokodili predstavljeni u novoj studiji savršeno su očuvani.

Na lokalitetu Qubbat al-Hawi arheolozi su 2018. ispod deponije smeća iz bizantskog doba otkrili sedam manjih grobnica. U jednoj od njih naišli su na mumificirane krokodile. Od deset pronađenih mumificiranih ostataka odraslih krokodila, sačuvane su glave samo pet. Preostalih pet je u različitom stanju očuvanosti. Među njima je i jedan, duži od sedam metara, koji je gotovo u cijelosti sačuvan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:02