DOBRE VIJESTI

EU Uredba o obnovi prirode pred ostvarenjem nakon potpore Odbora za okoliš

Zamišljena je kao mjera za obnovu najmanje 20 posto prirode EU-a na kopnu, rijekama i morima do 2030. godine

Ilustracija

 Ivana Nobilo/Cropix

U četvrtak su članovi briselskog Odbora za okoliš Europskog parlamenta velikom većinom glasali za Zakon o obnovi prirode kako je dogovoreno u trijalogu, odobrivši konačni tekst s 53 prema 28 glasova. Prijedlog je sada na samo jedan korak od toga da postane stvarnost: usvajanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

U početku zamišljena za provedbu mjera za obnovu najmanje 20 posto prirode EU-a na kopnu, rijekama i morima do 2030. godine, uredba je prošla mukotrpan put da bi došla do ove točke. Tijekom svog plenarnog glasovanja u srpnju, Europski parlament znatno je ublažio nacrt uredbe, oslabivši ga u usporedbi s prijedlogom Komisije i općim pristupom Vijeća. U sljedećim pregovorima u trijalogu postignuti su kompromisi kako bi se izašlo u susret svim stranama uključenim u sporazum koji je postignut 9. studenog.

Koalicija #RestoreNature, koju čine BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU, poručuje:

- Ohrabrujuće je vidjeti kako je podrška uredbi porasla otkako je postignut sporazum; Odbor za okoliš sada je pokazao svoju jasnu predanost pripremi ove uredbe prije sljedećih europskih izbora. Međutim, još uvijek je razočaravajuće vidjeti neke zastupnike u Europskom parlamentu koji nisu voljni zaštititi Europu i njezine građane od razornih utjecaja klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti. Sada je na punoj dvorani parlamenta da slijedi primjer i glasa za Uredbu o obnovi prirode - istaknuli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 06:19