NIJE BILO LAKO

Evo kako je izgledalo spašavanje Amadea, kornjače koja je pronađena u moru ispred Korčule

Riječ je o mužjaku koji je težak oko 50 kilograma. Najprije je prebačen u Split, na pregled
Izvlačenje Amadea iz mora, foto: Aquarium Pula

Na Korčuli je dvoje ljudi u moru primijetilo kornjaču za koju su bili prilično uvjereni da nije posve zdrava. promatrali su je neko vrijeme i nije im se svidjelo to što su na kraju primijetili. Uočili su ozljede na njenoj glavi, pa su zato njih dvoje nazvali 112 i zatražili pomoć.

Ona je veoma brzo došla: pomorska policija izvukla ju je iz mora i organizirala da najprije dođe u Split kod veterinara. On je utvrdio da joj je stanje stabilno, pa je životinja nakon toga prebačena u Aquarium Pula.

image
Izvlačenje Amadea iz mora, foto: Aquarium Pula

Tamo je pregledana, utvrđeno je da je zaista ozlijeđena, ali ne i životno ugrožena. Ustanovljeno je da se radi o mužjaku, dugom oko 80 centimetara i teškom 50 kilograma. Zbog toga njegovo izvlačenje iz mora na Korčuli nije bilo nimalo lagan posao. Dobio je ime po prezimenu gospođe koja ga je spasila - Amadeo.

On će sada provesti neko vrijeme u Puli, sve dok ozljede ne prođu i dok ne bude spreman vratiti se nazad u more. Kada dođe vrijeme za to, i ako njegov oporavak protekne u najboljem redu, vratit će se nazad u svoje prirodno okruženje.

image
Izvlačenje Amadea iz mora, foto: Aquarium Pula

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:46