VLASNICI, OPREZ!

Evo što će se dogoditi vašim psima ako ne provode vani barem sat vremena dnevno...

Istraživanje je potvrdilo koliko su fizičke aktivnosti važne za mentalno zdravlje ljubimaca
 -/Ardea/Profimedia

Lijeni psi su skloniji demenciji, potvrdili su stručnjaci. Nova studija je, naime, otkrila kako psi koji ne provode dovoljno vremena izvan svojeg doma, u šetnji, imaju 6.5 puta veći rizik da obole od kognitivne disfunkcije, zbog koje imaju problema s pamćenjem, koordinacijom i spavanjem, piše The Sun.

Stručnjaci sa Sveučilišta U Washingtonu proučavali su 15 tisuća pasa u SAD-u i utvrdili kako se rizik od demencije povećava 68 posto svake godine nakon što navrše deset godina.

- Među psima iste dobi, zdravlja i pasmine, šansa da će pas razviti demenciju je 6,47 puta veća kod onih koji nisu fizički aktivni - rekla je voditeljica istraživanja Sarah Yarborough.

Vlasnicima se savjetuje da sa psom provedu vani svakoga dana barem sat vremena - neke pasmine, poput labradora, zahtijevaju i više. Treba obratiti pozornost na to kakvi su pseći zahtjevi - jasno je da visokoenergičnim psima treba više aktivnosti nego onima koji preferiraju spavanje na kauču. Sve aktivnosti koje ima vani neće samo doprinijeti psećem mentalnom, nego i fizičkom zdravlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:48