PARK PRIRODE UČKA

‘Evo tko šeće našim šumama: Zadnji put je ovdje zabilježen sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća‘

Ovo se područje pokazalo se poželjnim staništem za brojne biljne i životinjske vrste
 Park prirode Učka

Iz Parka prirode Učka objavili su snimku simpatičnog stvorenja kojeg je jedna njihova fotozamka snimila kako šeće šumama. Naime, na području Ćićarije nedavno se, prvi put nakon zaista dugo vremena, pojavio ris.

- U evidenciji Javne ustanove Park prirode Učka, koja je osnovana 1999. godine, do sada nisu postojali službeni zapisi o prisutnosti risa na ovom području, a posljednji nalazi datiraju u sredinu 1980-ih godina - objavili su na Facebooku.

image
Park prirode Učka

Porast populacije risa u Hrvatskoj i susjednim zemljama rezultat je mjera očuvanja prirode te sustavnog rada na održavanju, povećanju i reintrodukciji jedinki i vrsta koje su od velikog značaja za ekosustav. Projekt Life Lynx nedavno je okončan, a velike mačke i dalje se pomno prate.

- Područje Učke i Ćićarije pokazalo se poželjnim staništem za brojne biljne i životinjske vrste, a iskreno se nadamo da će ono uskoro postati dom i ove, strogo zaštićene i iznimno rijetke, “velike zvijeri”. Do tada s veseljem i uzbuđenjem očekujemo nove šetnje i poziranje pred kamerama - dodali su iz parka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 12:40