KOLUMNA VETERINARKE

Evo zašto ljubimcima treba prati zube: Oni dovode do problema sa srcem, bubrezima i zglobovima

Trenutno je veterinarska stomatologija u velikoj modernizaciji i to su odlične vijesti

Silva Rakočević

 Privatni album

Smeta li vas ponekad loš zadah kod vaše mačke? Da li vam ponekad dođe da psu date osvježavajući bombon?

Suprotno uvriježenom mišljenju, "pseći ili mačji zadah" nije normalna pojava. Zapravo, to bi mogao biti jedan od prvih znakova da vaš dlakavi prijatelj razvija bolest zuba i usne šupljine.

Radi se o bolnom stanju koje nastaje kada se na zubima počinju nakupljati bakterije, plak i zubni kamenac, koji nisu samo na vidljivoj površini zuba,već se zavlače i ispod zubnog mesa. Tu se stvaraju bakterije koje se mogu apsorbirati u krvotok i nanijeti štetu drugim organima u čitavom organizmu.

Bolest zuba počinje još u ranoj dobi. Do treće godine života, većina pasa i mačaka ima određeni stupanj bolesti zuba i desni. Rani znakovi uključuju loš zadah, nakupljanje žutog kamenca na zubima te crvene i otečene desni.

Rano otkrivanje bolesti zuba je od vitalnog značaja. Ako se ne liječe, promjene će napredovati , uzrokujući kroničnu bol, upalu, pa čak i ispadanje zuba.Nakon što su godine nakupljanja zubnog kamenca, plaka i bakterija uzrokovale infekciju, upalu i bolesne zube, vaš ljubimac je već iskusio dosta jaku, kroničnu bol koja mu utječe na kvalitetu života. No, životinje su stručnjaci u prikrivanju boli, pa bol može ostati neopažena duže vrijeme.

Umjesto toga, možda ćete primijetiti da je vaš ljubimac sve razdražljivijI te da ima smanjen apetit - promjene koje možete pripisati starijoj dobi vašeg ljubimca ili drugim čimbenicima. No, nakon pravilnog i temeljitog stomatološkog zahvata, mnogi vlasnici kućnih ljubimaca govore o tome, kako je njihov ljubimac živnuo i pomladio u svom ponašanju. Stoga bi preventivni stomatološki pregledi trebali biti dio sistematskog pregleda, barem jedanput godišnje.

Trenutno je veterinarska stomatologija u velikoj modernizaciji. Dani kada je veterinarski tehničar očistio vidljivi zubni kamenac i izvadio par klimavih zubiju su prošli. Standardi prakse nalažu višu razinu oralne njege naših pacijenata,a vrlo bitan dio toga je rentgen čitavog zubala. Tome u prilog govori podatak da su nakon pregleda zubnih radiograma mačaka i pasa kod kojih su zubi golim okom izgledali sasvim zdravi, veterinari otkrili da su 27,8 posto pasa i 41,7 posto mačaka imali bolesne zube. A kod kućnih ljubimaca s vidljivim promjenama na zubima,veterinari su pronašli dodatna oboljenja zuba u 50 posto pasa i 53 posto mačaka.

Za cjeloviti pregled zuba, čišćenje kamenca i zubni rentgen, te sve zahvate na zubima, potrebno je životinju staviti u sedaciju ili potpunu anesteziju, ovisno o situaciji. Anestezija čini pregled zuba i liječenje sigurnijim i manje stresnim za vašeg ljubimca. Stavljanje vašeg ljubimca u anesteziju tijekom postupka omogućuje vašem veterinaru da postavi točniju dijagnozu i smanji vjerojatnost komplikacija.

Anestezija je mnogo sigurnija nego što mislite, a naravno da je prije zahvata uputno napraviti sistematski pregled vašeg ljubimca.

Nakon što se životinja sedira, najprije se vrši pregled usne šupljine, svih zuba, te čišćenje zubnog kamenca. Uklanjanje plaka i kamenca sa zuba ispod desni važno je,čak važnije od čišćenja vidljivog dijela zuba. Bakterije dospijevaju ispod desni, uzrokujući infekcije duboko u korijenu zuba i čeljusti koje se mogu širiti po cijelom tijelu i utjecati na druge organe, poput srca i bubrega i zglobova. Nakon toga, slijedi rentgen čitavog zubala i procjena da li je potrebno napraviti još koji stomatološki zahvat, primjerice, vađenje zuba.

Njega kod kuće bitan je dio brige o oralnom zdravlju vašeg ljubimca. Svakodnevno pranje zuba vaše mačke ili psa neće u potpunosti spriječiti skupljanje zubnog kamenca,ali će uvelike usporiti njegovo nakupljanje, te spriječiti potrebu za većim stomatološkim zahvatima u budućnosti. Iz iskustva znamo da je to kod nekih životinja nemoguća misija, ali ne treba nikada odustati.

Na kraju samo podsjećam da probava počinje u ustima, stoga se bolesti usne šupljine mogu reflektirati i na samu probavu te često biti glavni uzrok čitavog niza probavnih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:45