MALO ČUDO

Fascinantna riba u domaćem akvariju: Nosi ime po slavnom caru, živi u haremu, a po potrebi mijenja spol

Letjela je avionom od Kenije do Frankfurta, a onda je posebnim prijevozom (kopnom) došla do naše zemlje

Riba Napoleon

 Akvarij Pula

U listopadu prošle godine, riba Napoleon (Cheilinus undulatus) krenula je prema našoj zemlji. Za jednu ribu, može se pohvaliti impresivnim činjenicama. Letjela je avionom od Kenije do Frankfurta, a onda je posebnim prijevozom (kopnom) došla do Pule. Tamo je uselila u Akvarij Pula.

Nisu je odmah pokazivali javnosti. Morali su najprije ribu naviknuti na njen novi dom, što nije bio lak proces. Najprije se bila u izolaciji, a potom je prebačena u bazen u kojem se sada može vidjeti. U njega stane 12 kubika vode koja je savršeno prilagođena kako bi ribi tamo bilo dobro.

- Riba Napoleon u međuvremenu je pokazala i svoj osebujan karakter pri odabiru hrane; od riba bira isključivo skušu, no najdraži zalogaj su joj ipak rakovi - rekli su tada iz akvarija, ne skrivajući koliko su ponosni što jedini u našoj zemlji imaju ovu ribu. Zapravo, ona uopće nije česta ni u akvarijima diljem Europe, tako da se naš akvarij zaista ima čime ponositi.

Ova riba ime je dobila po sličnosti na Napoleonom Bonaparteom. Ona, naime, ima kvrgu na glavi. Zanimljivo je i kako se većina ovih riba rađa kao ženke. Formiraju harem u kojem je jedan mužjak ‘zadužen‘ za potomstvo svog harema. Ako takvog nema, ženka koja ima najveće tijelo u tom haremu promijenit će spol i preuzeti tu ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:17