ČUDO PRIRODE

Fascinantna snimka: Jeste li vidjeli kako izgleda trenutak kad morski konjic dolazi na svijet?

Riječ je o ribama koje su monogamne, mužjak je mama, a nemaju ni zube ni želudac

Ilustracija

 Norbert Wu/Minden Pictures/Profimedia

Morski konjici su veoma zanimljiva bića. Za početak, mališane na svijet donosi mužjak, a ne ženka, što je jedinstven slučaj na planetu. Osim toga, stalno je gladan - ali ne onako kao naši psi, koji su oportunisti, nego je njegova glad posebna tehnika lova. Konjici su ribe, premda uopće ne izgledaju kao ostali pripadnici te vrste životinja. Čak se ni ne kreću kao drugi: plivaju uspravno, a ne vodoravno i za razliku od većine riba, nemaju peraje.

U svijetu su zabilježene čak 54 vrste. U našem Jadranu ih je skromniji broj: samo dvije. To su dugokljuni i kratkokljuni, a obje su vrste zaštićene. Svi oni jednako su gladni - te ribe, naime, nemaju zube, a ni želudac. Hranu jednostavno usisavaju. Metabolizam im je toliko brz da neprestano moraju jesti. Sve im odgovara: planktoni, manje ribe, rakovi... Kad nađe plijen, dolazi mu posve neprimjetno. Naime, oblik glave mu je takav se kreće gotovo bez da uzbiba vodu oko sebe. Osim toga, iznimno je brz.

Morski konjici su monogamni. Kad odaberu partnera, ostaju s njim cijeli život. Ako jedan umre, drugi ostaje sam dok ne umre, jer ne traži novu srodnu dušu. Zanimljivo je da, kad se par složi oko toga da ostaju zajedno, ženka polaže 580 jajašaca u trbušnu vrećicu svog partnera. On ih onda oplodi, hrani i, kad dovoljno narastu, donosi ih na svijet. Na taj način mjesečno dobiju oko 50 potomaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:01