RONILAC OTKRIVA

Fotografija morskog psa koja govori kakvi su zapravo: ‘Pametni, nježni i duboko neshvaćeni‘

Dijelom je za negativnu percepciju ovih nježnih životinja kriv film Ralje Stevena Spielberga
 Mediadrumimages/@captainjohnmoor/Media Drum World/Profimedia

Nevjerojatne fotografije morskih pasa snimio je podvodni fotograf John Moore na Floridi. Nastale su u trenutku kada su ih hranili, na što su navikli, pa ih se vidi kako zainteresirano promatraju ljude, a potom kako im dolaze. Oko hrane je nastala pomama, pa su se neki i sudarili. No riječ je o morskim psima koji dobro poznaju ljude, a jedan od njih je doplivao do fotografa da ga pomazi.

Ove dvije fotografije mogle bi se koristiti kao ilustracija ove vrste. Prva, na kojoj životinja izgleda kao da planira pojesti nevinog ronioca, je poopćeno mišljenje o njima. No, mnogi poznavatelji ove vrste kažu da su oni zapravo uglavnom ono što vidimo na drugoj slici. Oni koji poznaju ljude, dolaze se pomaziti, a oni koji ih ne znaju, drže se podalje. Nisu krvoločni, ljudi im nisu omiljena hrana i ne napadaju zašto što su divlje zvijeri gladne krvi.

- Volim ove snimke jer pokazuju ova neshvaćena stvorenja kao nježnija nego mislimo da jesu. Volim roniti s njima i zaista se osjećam veoma dobrodošlo. Da, oni su divlje životinje, no veoma su pametni i prepoznaju me. Brzo smo se povezali, uglavnom zato što ih hranim i zaista sam privilegiran što mogu provoditi toliko vremena s njima - rekao je Moore i dodao da često sa svojih morskih prijatelja zna uklanjati udice i razne druge stvari koje zakače tijelima.

Dijelom je za negativnu percepciju ovih nježnih životinja kriv film Ralje Stevena Spielberga, koji je nedavno rekao kako mu je žao zbog tog negativnog publiciteta koji je doveo do toga da su se ubijali mnogi morski psi.

image
Mediadrumimages/@captainjohnmoor/Media Drum World/Profimedia
image
Mediadrumimages/@captainjohnmoor/Media Drum World/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:50