APEL

‘Gačci i vrane sad savijaju gnijezda, molimo vas, imajte razumjevanja za njihov obiteljski život‘

Sredinom svibnja mlade ptice napuštaju gnijezda, tako da je buka vremenski ograničena

Gačac

 Udruga BIOM/ZOO Zagreb

ZOO Zagreb i udruga BIOM podsjećaju da gačci i vrane ovog i idućeg mjeseca svijaju gnijezda i pripremaju se za podizanje malenih. Premda su već krenula uništavanja njihovih gnijezda, koje u Zagrebu provodi Zrinjevac, to je besmisleno. Stručnjaci kažu kako će ptice, ako im se gnijezda maknu, sagraditi nove. Ako u tim starim gnijezdima ima jaja, koja se unište, one će snijeti nova.

- U tom su razdoblju gačci i vrane prilično glasni i neuredni, no buka je vremenski ograničena. Sredinom svibnja mlade ptice napuštaju gnijezda. Do sljedećeg proljeća obitelji gačaca se okupljaju u veća jata i sele na obližnja polja i nasipe te u parkove. Molimo vas da imate razumijevanja za njihov trenutačno bučan obiteljski život! Gačci i vrane važan su dio biološke raznolikosti našeg grada - poručuju.

Mnogima ove ptice smetaju i žale se na njihovu buku, a nisu im ni kao životinje pretjerano mile. No, stručnjaci ističu kako bi se trebalo njegovati miran suživot, a ne im uništavati gnijezda, pucati u njih (to se dogodilo prošle godine u Osijeku, a iza toga je stajala gradska vlast) ili trenirati ptice grabljivice da ih rastjeruju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:19