PUT PUTUJE

Gdje je sada ćelavi ibis Gipsy? Informacije s njene narukvice pokazuju točnu lokaciju...

Očigledno je da joj se dolina Neretve sviđa, a nema ni problema s pronalaskom hrane

Gipsy u Opuzenu
 

 BIOM

Gdje je trenutno ćelavi ibis Gipsy, koji je nedavno doletio u našu zemlju? Zadnji je put viđena kako se odmara na jednom prozoru u Opuzenu, a onda smo nekoliko dana bili bez vijesti. No, udruga BIOM, koja prati njeno kretanje, objavila je kako imaju točne podatke o njenom kretanju, koje su dobili s odašiljača na njenoj nozi.

Ti podaci pokazuju kako ibisica i dalje uživa u ljepotama doline Neretve. Zadnjih je dana letjela po općinama Ploče, Opuzen i Kula Norinska. Tako je bila u Rogotinu i Kominu, pa u Krvavcu i Opuzenu.

image

Kretanje ćelavog ibisa Gipsy

BIOM

- Ćelavi ibis Gipsy prikladno svom imenu svaki dan spava na drugom mjestu i upoznaje ljepote delte Neretve - objavili su iz BIOM-a, odakle pomno prate njeno kretanje.

Očigledno je da joj se dolina Neretve sviđa, a nema ni problema s pronalaskom hrane. Ćelavi ibisi, inače vrsta koja je u našoj zemlji izumrla, jedu sitne životinje. Zbog toga ova ptica nije u opasnosti, osim od ljudi.

- Gipsy je na svijet došla u zoološkom vrtu Rosegg u Austriji 2018., a pripada koloniji u Überlingenu u Njemačkoj. Vođena je u Italiju u rezervat WWF Oasi Laguna di Orbetello od kuda se sama vratila u koloniju. Ove zime krenula je na drugačiji put i viđana je duž hrvatske obale - pojašnjavaju. iz BIOM-

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:05