VJEŠTINE

Genijalnosti u životinjskom svijetu: Evo kako različite vrste koriste alate za opstanak

Mravi listonoše čak su stvorili napredno poljoprivredno društvo u kojem uzgajaju gljivu kao izvor hrane za svoje ličinke

Ilustracija

 Philippe Lopez/Afp

Najčešća upotreba različitih alata poznata je kod primata: čimpanze oblikuju grančice za pecanje termita, gorile koriste štake za mjerenje dubine vode, orangutani mogu otvoriti bravu s pomoću štipaljke, a kapucini izrađuju kamenite noževe udarajući kremen o pod dok komadići ne postanu oštri. No, korištenje alata nije ograničeno na primate. Od sitnih insekata do masivnih sisavaca, stvorenja širom životinjskog carstva stvaraju i koriste alate za lov, izgradnju i druge svrhe.

Vrane: Osim primata, vrane pokazuju najveću snalažljivost u životinjskom kraljevstvu. Njihovi mnogi pametni trikovi uključuju manipulaciju grančicama i grančicama kako bi izvukle insekte iz drva, bacanje oraha ispred pokretnih automobila kako bi ih razbile, te upotrebu komadića papira kao četke ili spužve. Studija iz 2018. godine čak je otkrila da vrane mogu izrađivati složene alate. Vrane znaju spojiti male objekte zajedno kako bi stvorile štap dovoljno dug da dosegne izvor hrane. Zanimljivo je da čak i mlade vrane pokazuju ovakvo ponašanje, iako nisu vidjele odrasle jedinke, što sugerira da je to dio njihova prirodnog ponašanja, piše Green

Slonovi: Slonovi posjeduju izvanrednu sposobnost korištenja alata, koristeći svoj vješt trup poput ruke. Koriste grane da svrbe dijelove tijela koje njihov rep i slonovska njuška ne mogu dohvatiti, koriste lišće za tjeranje muha i grizu koru kako bi je omekšali dovoljno da upiju rijetku pitku vodu. No, možda najiznenađujućiji podatak o slonovima je njihova umjetnička sposobnost. Neki čuvari zooloških vrtova su im dali kistove, a ove su životinje pokazale iznenađujuću sklonost slikanju.

Dupini: Inteligencija ovih sisavaca dobro je poznata, ali budući da imaju peraje umjesto ruku, mnogi stručnjaci nisu mislili da koriste alate. Barem ne do 1984. godine, kada su u Australiji primijećeni dupini kako kidaju komade spužvi i omataju ih oko svojih nosa, navodno radi zaštite od ogrebotina dok love na morskom dnu. Dupini su također shvatili kako zarobiti ribu unutar školjki i zatim plivati do površine, ulijevajući sadržaj školjke u svoja otvorena usta.

Vidre: Čak i snažne čeljusti vidre nisu uvijek dovoljne da otvore ukusnu kamenicu ili kamenicu. Tada šarmantni sisavac postaje mudar. Vidra redovito nosi kamen na trbuhu i koristi ga kao alat da vješto razbije svoje mekuše obroke. Ponekad koristi nepomični kamen na obali poput nakovnja kako bi otvorila dagnje.

Hobotnice: Hobotnica je prozvana najinteligentnijim beskralježnjakom na planeti, a njezino korištenje alata često je improvizirano. Primijećeno je da neke hobotnice nose dvije polovice školjke. Kad su ugrožene od grabežljivaca, zatvaraju školjke kako bi se sakrile, stvarajući vrstu zaštitnog oklopa. Nadalje, poznato je da hobotnice iz roda plamenjača odvajaju pipke od meduza i koriste ih kao oružje kada su napadnute.

Mravi: Insekti također koriste alate, pogotovo društveni insekti poput mrava. Mravi listonoše čak su stvorili napredno poljoprivredno društvo u kojem uzgajaju gljivu kao izvor hrane za svoje ličinke. Mravi režu komadiće lišća i druge vegetacije poput trave, koje zatim nose do gljive kako bi se koristile kao hranjivi supstrat. Također, mravi odnose otpad iz svojih gljivičnih vrtova i odlažu ga na odlagalište otpada. Ponekad koriste alate za prijenos tekućine do svojih gnijezda i testiraju nove materijale kako bi procijenili njihovu učinkovitost u upijanju tekućine, piše Green.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:23