POSKOK U ŠIKARI

Veliki primjerak najopasnije zmije u Hrvatskoj snimljen danas na Mosoru, evo što napraviti ako vas ugrize

Divlje životinje nikada neće napasti bez razloga, pa je najbolje maknuti se od njih ako ih susretnemo
 Slavica Buzov/Slobodna Dalmacija

Kako piše Slobodna Dalmacija, na Mosoru je u nedjelju snimljen poskok. Ne treba to čuditi, jer vladaju neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine. Ako u Zagrebu možemo na livadama vidjeti ljubičice, koje su se otvorile ‘misleći‘ da je proljeće, ne čudi da to misle brojne životinje.

Ako susretnemo poskoka, treba se ponašati jednako kao i pri susretu sa svakom divljom životinjom. Trebamo ponajprije imati na umu da smo mi na njenom terenu i da to stvorenje nema nikakve loše namjere prema nama. Divlje životinje nikada neće napasti bez razloga, tako da je, ako ih susretnemo, najbolje se udaljiti. Velika većina životinja, a među njima su i zmije, se užasava ljudi, pa ako je ostavimo na miru, neće baš juriti za nama s ciljem na nas ozlijedi. Vrlo je vjerojatno, zapravo, da će pobjeći od nas jednakom brzinom kao i mi od nje.

Ipak, ako slučajno nagazimo na poskoka, a on nas ugrize, iz Zavoda za javno zdravstvo kažu kako je u tom trenutku najbolje sjesti ili leći. Ako je ikako moguće, treba izbjegavati i najmanji pokret.

- Ruku ili nogu na kojoj je ugrizna ranica treba imobilizirati. Oko pet do 1deset centimetara iznad mjesta ugriza ugrizeni ekstremitet treba podvezati srednje jakim stiskom kako bi se zaustavila venska i limfna cirkulacija, a u svrhu usporavanja širenja otrova u organizmu. Važno je, međutim, da se ne podveže prečvrsto kako se ne bi zaustavila arterijska cirkulacija - ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 09:35