DOBAR RAZLOG!

Gnjevan ili gladan? Snimka nilskog konja koji napada brod podijelila gledatelje, evo što kažu stručnjacii

Divlje životinje, naime, napadaju ljude samo kada su oni ili njihovi maleni u opasnosti

Ilustracija

 Mark Levy/Alamy/Alamy/Profimedia

Ponekad je ponašanje životinja teško protumačiti, barem laicima. Snimka jednog nilskog konja koji je napao brod mnoge je zbunila, jer nisu znali zašto se životinja tako ponaša. Neki su tvrdili da je bio gladan, drugi da je gnjevan.

Snimka je nastala na rijeci Cuando u Namibiji. Njom se u tom času vozio brod pun turista, koji su promatrali prirodu. Odjednom, pojavio se mužjak nilskog konja i napao brod. Putnici nisu bili uznemireni, jer im je bilo jasno kako od panike nemaju ništa, pa su čekali da napad završi. Životinja nikoga nije ozlijedila niti je imala ikakvu namjeru to napraviti, nego je samo htjela otjerati brod što dalje.

Stručnjaci vjeruju da je mužak nastojao brod otjerati zato što se previše približio jednom mladuncu, pa je veliki stvor zaključio kako je maleni u opasnosti.

Divlje životinje, naime, napadaju ljude samo kada su oni ili njihovi maleni u opasnosti. Ovaj nilski konj pokazao je pravo junačko srce, jer je napao brod kako bi obranio svoje mladunče. Ako čovjek ima na umu, primjerice, jučerašnji slučaj iz Indije u kojem je majka svojeg sina bacila u rijeku punu krokodila, čini se kako naša vrsta ima mnogo toga za naučiti od životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:37