BORBA ZA OPSTANAK

Godinama su im pronalazili tijela, svi su imali isti uzrok smrti, a onda su iznenada nestali: ‘Riješili smo misterij‘

Snimke onoga što orke rade velikim bijelim psinama šokirale su ljude diljem svijeta

Ilustracija

 Richard Robinson/Nature Picture Library/Profimedia/Richard Robinson/nature Picture Library/profimedia

Poznato je da orke ubijaju velike bijele morske pse uz južnoafričke obale. No, nedavno je došlo do misterioznog nestanka velikih bijelih morskih pasa u ovim vodama. Znanstvenici su najprije bili zbunjeni, no onda su zaključili kako su morski psi pobjegli na istok, kako bi izbjegli orke.

Godinama su pronalazili tijela velikih morskih pasa na južnoafričkim obalama, a svi su imali isti uzrok smrti - nedostajala im je jetra. Nikome nije bilo jasno što se događa, a onda je otkriveno da ih orke napadaju i kirurškom preciznošću čupaju njihovu jetru, ubijajući ih. No, onda se sve promijenilo: više nije bilo tijela na obalama.

- Smanjenje broja bijelih morskih pasa bilo je tako dramatično, tako brzo, tako nečuveno da su počele kružiti mnoge teorije - rekla je Michelle Jewell, ekologinja u Muzeju Državnog sveučilišta u Michiganu, za Hakai Magazine, prenosi Science Alert.

Ljudi su bili zabrinuti da je prekomjerni izlov hrane koju jedu morski psi i samih morskih pasa možda ubio velike dijelove populacije.

No, nova studija, objavljena u listopadskom izdanju časopisa Ecological Indicators, pokazala je da morski psi nisu uginuli; samo su se skrivali u novom dijelu oceana, pokušavajući izbjeći nevolje.

- Znamo da grabežljivci imaju veliki utjecaj na staništa svog plijena, tako da to zapravo i nije iznenađujuće - rekao je Jewell za Hakai Magazine.

Znanstvenici su u studiji naveli sva moguća objašnjenja, uključujući smanjenje plijena u regiji gdje su morski psi nestali i brzo razmnožavanje u područjima gdje je prijavljen veliki broj novih viđenja morskih pasa.

Naposljetku su zaključili da je najvjerojatnije objašnjenje da su veliki bijeli psi pobjegli kako bi izbjegli daljnje napade orki. Studija kaže da je njen zaključak potkrijepljen ponašanjem ovih životinja u drugim dijelovima svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 14:53