POTRESNO

Gorila skoro 40 godina zatočena u kavezu u shopping centru, njene slike slamaju srce: ‘Puštam ju za 800.000 dolara!‘

U međunarodnu kampanju za njeno puštanje uključile su se pjevačica Cher i glumica Gillian Anderson, no to nije pomoglo

Bua Noi

 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Bua Noi je ime gorile koja se često naziva najusamljenijom na svijetu, a ta nesretna ženka je skoro četiri desetljeća zatočena u kavezu koji se nalazi u jednom shopping centru na Tajlandu. Tamo je otkako je navršila jednu godinu. Svi napori da je se oslobodi nisu uspjeli. U međunarodnu kampanju za njeno puštanje uključile su se pjevačica Cher i glumica Gillian Anderson, no nije pomoglo. Direktor ZOO vrta Kanit Sermsirimongko je jasan: ako ljudi žele da majmunica ode u utočište u kojem će biti s drugim gorilama, sretna i slobodnija, traži više od 800,000 dolara, odnosno skoro šest milijuna kuna. Zbog toga će nesretnica i ovaj Božić provesti zatvorena i posve sama.

- Nesretna životinja pati zbog betona i rešetki među kojima je zatočena sama gotovo 40 godina. Ovaj užasni prostor je jedan od najgorih ZOO vrtova na svijetu. Sve životinje koje su tamo zatočene su u malim kavezima u kojima nema sunčeve svjetlosti, svježeg zraka, u kojima se ne mogu kretati na način koji im je važan - istaknuo je Jason Baker iz PETA-e za Daily Mail i dodaje kako nesretna gorila mora živjeti u uvjetima koji su ‘užasni i okrutni‘.

ZOO vrt se nalazi na šestom i sedmom katu Pata Pinklao Department trgovine u Bangkoku. To što je čak i ministar zaštite okoliša Varawut Silpa-archa rekao da bi gorila trebala biti premještana u utočište, nije promijenilo odluku vlasnika.

- Prikupili smo donacije mnogih koji joj žele pomoći. No problem je što je vlasnik odbija prodati. Pristao je na prodaju, ali cijena je previsoka. Bua Noi se smatra privatnim vlasništvo i ne možemo učiniti ništa da je maknemo iz tog ZOO vrta. Čovjek ju je kupio prije nego su doneseni zakoni koji sprječavaju trgovinu i vlasništvo ugroženih i divljih životinja - rekla je ministrova tajnica.

image

Bua Noi

Adam Gerrard/Mirrorpix/Profimedia/Adam Gerrard/mirrorpix/profimedia

Za nesretnu gorilu svjetska javnost se prvi put zainteresirala 2015. godine kada je grupa aktivista za spas životinja počela potpisivati peticiju kojom se traži njeno puštanje i zatvaranje tog ZOO vrta.

- Ne mislim da životinje trebaju biti zatvorene u tako neprirodnim prostorima. Nadam se da bismo mogli pomoći i ostalim životinjama koje tamo žive - objasnio je pokretač peticije Sinjira Apaitan. Nažalost, nije se ništa dogodilo. Premda je ZOO u jednom trenutku zatvoren jer nije imao sve potrebne papire za rad, ubrzo je ponovno otvoren, a Bua Noi je ostala u svom kavezu,.

Vodstvo ZOO vrta tvrdi da je sve u redu. Direktor tvrdi kako gorila izgleda tužno jer joj je takav ‘prirodni izraz lica‘.

- Prije otvaranja, konzultirali smo se sa zoolozima i veterinarima. Zbog toga su samo određene životinje u našem ZOO vrtu, jer je on dobar jedino za njih. Mi dobro brinemo o njima. Ne brinem se za kritike, jer je mi najbolje poznajemo. Pazimo na nju kao da nam je kćer - tvrdi direktor Kanit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:47