MLADI MUŽJAK

Gorska kuna po drugi put u stotinu godina viđena u Kaliforniji, gdje se smatrala izumrlom

Nekad je tih životinjica bilo mnogo, no smatraju se izumrlima od 1920-ih

Gorska kuna

 -/Ardea/Profimedia

Gorska kuna viđena je tri puta tijekom prošlog mjeseca na istoku planinskog lanca Sierra Nevada u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. To je postala glavna vijest zato je ta životinja viđena samo jednom (osim sad) u zadnjih sto godina.

Iako gorske kune jesu vrsta koja živi u tom dijelu SAD-a, istrijebljene su u 20-ima godinama prošlog stoljeća. Razlog je, vjerojatno, lov i zamke u koje ih se lovilo zbog krzna. No, to su samo nagađanja, jer zapravo brojke o populaciji koje postoje iz tog vremena ne govore zbog čega je došlo do nestanka ove vrste, piše Guardian.

Jedna je ova kuna viđana od 2008. do 2018. godine. No, ovogodišnja tri opažanja govore kako se vjerojatno ne radi o istoj životinji, jer one žive od 12 do 13 godina. Ova je viđena dovoljno puta da se ustanovilo kako je riječ o mladom mužjaku, koji očigledno traži partnericu.

Tijekom prvih godina dvadesetog stoljeća, gorske kune su gotovo izumrle u 46 saveznih država, i to zbog lova radi krzna, trovanja i nedostatka hrane. No, od tad su se oporavile i populacije su stabilne. Biolozi su se dugo borili za njihovu zaštitu na razini SAD-a, no nisu uspjeli, jer se smatra kako ovih životinja ima dovoljno u Kanadi, pa u slučaju da izumru u SAD-u, računaju da bi ove sa sjevera kontinenta mogle jednostavno naseliti njihove šume.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 11:30