DIVNO

Gradi se prva svjetska ‘bolnica‘ za čudnovate kljunaše, u kojoj će se liječiti i oporavljati

Logičan je to korak s obzirom na ugroženost vrste, na koju su posebno loše utjecale klimatske promjene i požari
Čudnovati kljunaš
 Rick Stevens/Afp/Profimedia

Uskoro će se otvoriti prvo oporavilište čudnovatih kljunaša u svijetu. Na njih su klimatske promjene imale posebno loš učinak, jednako kao i požari u Australiji, pa ne čudi da su na tom kontinentu odlučili da trebaju imati mjesto na kojem će se oporavljati samo ove neobične životinje, piše France24.

Taronga ZOO je objavio kako gradi sklonište u mjestu sjeverno od Sydneyja. Tamo će se pružati hitna pomoć kljunašima. Istovremeno će ih moći primiti 65, a u sklopu oporavilišta će biti i prostor u kojem će se istraživati vrsta, odnosno, njihovo polaganje jaja. Kljunaše je jako teško uzgojiti u zatočeništvu, pa će se kroz taj centar pokušati saznati nešto više o razmnožavanju tih životinja, kako bi uzgoj u budućnosti bio lakši.

Phoebe Meagher, jedna od spasiteljica divljih životinja u Tarongi, rekla je da je osnivanje ovog centra postalo logičan korak dalje nakon iskustva s kljunašima koje su imali za vrijeme groznih požara zadnje dvije godine. U njima, između ostalog, uništena i staništa ovih životinja.

- Bili smo doslovno zatrpani pozivima i mailovima ljudi koji su nas molili da dođemo i pomognemo im u spašavanju kljunaša. Stradala su im staništa i oni stvarno nisu imali gdje otići - sjeća se Meagher.

No, čak i prije tih požara je ova vrsta životinje bila ugrožena. U siječnju prošle godine stručnjaci su procijenili kako je populacija smanjena za 50 posto u odnosu na vrijeme kada su Europljani došli u Australiju.

- Mi ćemo kljunaše zadržati u oporavilištu onoliko koliko bude trebalo. Mogu kod nas ostati i godinama, no to nije ono što želimo - istaknula je Meagher.

Utočište će se koristiti i kao prostor za vodenu rehabilitaciju, a trebalo bi biti otvoren iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:14